Britanci imajo novega premierja, najmlajšega v zadnjih 200 letih in prvič indijskega rodu

STA, Va
25.10.2022 13:10

Rishi Sunak je že tretji predsednik britanske vlade v zadnjih nekaj mesecih in prvi, ki ga je imenoval novi kralj Karel III.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rishi Sunak na avdienci pri kralju, preden ga je Karel III. uradno imenoval za premierja.  
Reuters

Rishi Sunak je tudi uradno postal novi britanski premier. V ponedeljek je postal novi vodja konservativne stranke, dan pozneje pa ga je kralj Karel III. imenoval za premierja.

Dopoldne je kralj Karel III. v Buckinghamski palači naprej gostil Liz Truss in sprejel njen odstop z mesta premierke, sledilo je srečanje s Sunakom. 

Novi premier je pred Downing Streetom 10, ki je tradicionalni sedež britanskih premierjev, prvič nagovoril javnost. Dejal je, da bo takoj začel odpravljati napake, ki jih je storila njegova predhodnica. Imela da je dober namen, ko je hotela vzpodbuditi rast, ampak je pri tem storila nekaj napak. "Stabilnost in gospodarsko zaupanje bom postavil v osrčje programa te vlade. To pomeni, da bo treba sprejeti težke odločitve. Delo bomo začeli takoj." 

Novi stanovalec na Downing Street 10 v Londonu. 
Reuters

Obljubil je, da bo združil državo, "vendar ne z besedami, temveč z dejanji", obenem si bo prizadeval pridobiti zaupanje ljudi. "Vem, kako težke so razmere, in razumem tudi, da bom moral delati na tem, da obnovim zaupanje po vsem, kar se je dogajalo," je dejal. "Skupaj lahko dosežemo neverjetne stvari. Ustvarili bomo prihodnost, ki bo vredna žrtev, in napolnili prihodnje dni z upanjem." 

Novi premier je napovedal nadaljevanje dosedanje politike glede Ukrajine in dejal, da jo bodo podpirali do konca vojne.

42-letni Sunak je prvi nebelec na položaju britanskega premierja. Njegova družina izvira iz Indije. Je tudi najmlajši britanski premier v zadnjih 200 letih in že tretji predsednik vlade od julija letos.

Najprej je julija po številnih aferah z mesta vodje vladajočih konservativcev odstopil Boris Johnson. Sunak se je potegoval za njegovo nasledstvo, a so člani stranke izbrali Liz Truss, ki pa je prejšnji teden odstopila, potem ko je njen načrt znižanja davkov sprožil pretres na britanskem finančnem trgu.

Sunak je bil v Johnsonovi vladi finančni minister in velja za zagovornika proračunske discipline.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta