Bruselj: Cilj je zagotoviti cepivo za 300 milijonov Evropejcev

STA, Gr.G.
11.06.2020 22:15

V Bruslju poudarjajo, da bodo lahko članice v skladu s svojimi nacionalnimi politikami odločale, koga bodo cepile najprej.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Evropska komisija bo v petek ministrom EU za zdravje predstavila načrt strategije za čimprejšnjo zagotovitev cepiva proti novemu koronavirusu. Bistvo strategije, ki jo bo sicer objavila prihodnji teden, je skleniti sporazume z več proizvajalci in jim vnaprej plačati znaten del naložb v razvoj cepiva v zameno za zavezo, da bodo cepivo namenili EU.
Razvoj novega cepiva traja običajno deset let, zaradi gospodarske krize obstaja sedaj velik interes, da se razvije bistveno prej, v 12 do 18 mesecih, kar je velika obremenitev za farmacevtska podjetja, saj je treba proizvodne zmogljivosti zagotoviti pred uspešno sklenjenimi kliničnimi testiranji, kar močno poveča tveganja, pojasnjujejo viri pri Evropski komisiji.

Cepivo za 300 milijonov Evropejcev

Razvoj novega cepiva traja običajno deset let, zaradi gospodarske krize obstaja sedaj velik interes, da se razvije bistveno prej, v 12 do 18 mesecih.
Reuters

Preprečiti notranje boje

Komisija upa, da bo v petek od ministrov EU za zdravje dobila politično podporo za strategijo. Namen je preprečiti notranje boje za cepivo. Zavezništvo za cepivo, ki so ga sklenile Nemčija, Francija, Italija in Nizozemska, po navedbah komisije ni tekmec, temveč z njim tesno sodelujejo. V Bruslju poudarjajo, da bodo lahko članice v skladu s svojimi nacionalnimi politikami odločale, koga bodo cepile najprej.
Evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides je nedavno v pogovoru s skupino evropskih medijev poudarila, da "cepivo ne more biti razkošje nekaterih izbrancev, temveč mora biti dostopno vsem". Dokler ne bo cepiva, bo virus z nami in tega ne smemo pozabiti, je še opozorila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta