Bruselj z dodatnimi sankcijami proti portalu Voice of Europe: Zamrznitev premoženja in prepoved za sporna podjetnika

STA, Va
27.05.2024 17:44

Portalu Voice of Europe je Svet EU že 17. maja zaradi širjenja ruske propagande prepovedal oddajanje na območju EU, zdaj so sankcije še zaostrili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sporni portal.
Profimedia

Zunanji ministri EU so zaradi širjenja propagande ruskih oblasti v podporo agresiji proti Ukrajini v EU in sosednjih državah danes uvedli dodatne sankcije proti prokremeljskemu spletnemu portalu Voice of Europe. Sankcije so uvedli tudi za s portalom tesno povezana ukrajinska proruska podjetnika Viktorja Medvedčuka in Artjoma Marčevskega.

Tarča propagande portala in obeh podjetnikov so bili večkrat in dosledno evropske politične stranke, zlasti med volilnimi obdobji, pa tudi civilna družba, prosilci za azil, ruske etnične manjšine in spolne manjšine ter delovanje demokratičnih institucij v EU in njenih članicah, so sporočili iz Bruslja.

Zunanji ministri so na zasedanju v Bruslju uvedli sankcije proti portalu Voice of Europe, ker je bil vpleten v sistematično mednarodno kampanjo medijskega manipuliranja in izkrivljanja dejstev z namenom destabilizacije Ukrajine, EU in njenih držav članic. Obtožujejo ga tudi, da so preko njega financirali propagandiste in gradnjo mreže za vpliv na predstavnike političnih strank v Evropi.

Portalu Voice of Europe je Svet EU že 17. maja zaradi širjenja ruske propagande prepovedal oddajanje na območju EU. Z danes uvedenimi sankcijami pa je zamrznil premoženje portala v EU, državljani in podjetja v uniji ga ne smejo financirati. Omenjena ukrajinska podjetnika pa ne smeta niti potovati v EU.

Kot navajajo v Bruslju, je imel Marčevski glavno vlogo pri prevzemu medijske blagovne znamke Voice of Europe in je skriti vodja podjetja s sedežem v Pragi, ki upravlja s portalom. Proruski ukrajinski politik in tajkun Medvedčuk pa je preko svojih sodelavcev, tudi Marčevskega, nadziral ukrajinske medije, preko katerih je širil prorusko propagando v Ukrajini in drugod, so dodali. Medvedčuk sicer zadnji dve leti živi v Rusiji in ima tesne vezi s predsednikom Vladimirjem Putinom.

Sankcije proti portalu Voice of Europe je konec marca že uvedla Češka, ki je prva razkrila domnevno propagandno vlogo portala. Češke oblasti trdijo, da je portal na svoji spletni strani in kanalu YouTube dal platformo evropskim poslancem s pogosto skrajnega političnega spektra v upanju, da bodo vplivali na izid evropskih volitev 9. junija, je poročal portal Radio Slobodna Evropa. Nekateri evropski politiki, ki so sodelovali z njim, naj bi bili za to prejeli plačilo.

Zaradi spodkopavanja ali ogrožanja ozemeljske celovitosti, suverenosti in neodvisnosti Ukrajine je EU doslej uvedla sankcije že proti več kot 2100 posameznikom in subjektom, so še sporočili iz Bruslja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta