COP28: Preživljamo podnebni kolaps v realnem času

Andreja Kutin Andreja Kutin
30.11.2023 16:00

Že prvi dan konference prelomni dogovor za pomoč najrevnejšim. Kako pa bo z nižanjem emisij CO2?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
epa11003491 People walk near Al Wasl Plaza's dome at Expo City Dubai, the venue of the 2023 United Nations Climate Change Conference (COP28) in Dubai, United Arab Emirates, 30 November 2023. The 2023 United Nations Climate Change Conference (COP28), runs from 30 November to 12 December, and is expected to host one of the largest number of participants in the annual global climate conference as over 70,000 estimated attendees, including the member states of the UN Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), business leaders, young people, climate scientists, Indigenous Peoples and other relevant stakeholders will attend. EPA/ALI HAIDER
Ali Haider

Države v razvoju so prvi dan podnebnega vrha ZN Cop28 v Dubaju slavile prelomno zmago. Dogovorjen je bil nov sklad za izgube in škodo za najrevnejše in najbolj ranljive države, ki naj bi jim pomagal pri soočanju z nepopravljivimi posledicami podnebne katastrofe. Delegati so ga pospremili s stoječim aplavzom.

Država gostiteljica Združeni arabski emirati (ZAE) in Nemčija sta obljubila 100 milijonov dolarjev v zagonski sklad za izgube in škodo, katerega namen je slediti naraščajočim stroškom, ki jih povzročajo ekstremno vreme in počasi nastopajoče nesreče, kot so dvig morske gladine, zakisanje oceanov in taljenje ledeniki.

"Preživljamo podnebni kolaps v realnem času," pa je generalni sekretar ZN António Guterres povedal delegatom Cop28 v Dubaju. Govoril je ob predstavitvi ostrega poročila Svetovne meteorološke organizacije o stanju podnebja, ki pravi, da bo leto 2023 najbolj vroče leto v zgodovini. "Letos smo videli skupnosti po vsem svetu, ki so jih prizadeli požari, poplave in visoke temperature – in posledice so uničujoče," je dejal Guterres. "Rekordno globalno segrevanje bi moralo pognati srh po hrbtenici svetovnih voditeljev. In to bi jih moralo spodbuditi k ukrepanju."

Sicer je danes tekla slovesnost ob odprtju podnebne konference ZN COP 28 s plenarnim zasedanjem voditeljev. Udeležbo so napovedali voditelji več držav, med njimi ne bo ameriškega predsednika Joeja Bidna, temveč bo ZDA zastopala podpredsednica Kamala Harris. Prav tako ne bo kitajskega predsednika Xi Jinpinga. Zaradi težav z zdravjem je udeležbo odpovedal tudi papež Frančišek.

Več o podnebni konferenci:

Reševanje sveta pred podnebnim zlomom. Lahko človek spreminja vreme in podnebje?

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta