Črna gora odpira meje, tudi za Slovence, Srbe pa je odločitev Podgorice močno razjezila

M.R.
26.05.2020 10:14

Črna gora bo kmalu odprla meje za nekatere države, a med njimi zaradi epidemiološke slike ni Srbije. Ta se je močno razburila nad odločitvijo Podgorice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Plaža v Budvi
Profimedia

Včeraj je črnogorski premier Duško Marković napovedal, da bo Črna gora s 1. junijem odprla meje za prebivalce tistih držav, v katerih je število okuženih manjše od 25 na 100.000 prebivalcev. Na seznamu teh državo so Hrvaška, Avstrija, Nemčija, Madžarska, Albanija, Grčija in tudi Slovenija. 
To pa je močno razburilo srbske medije in tudi oblasti v Beogradu. Predsednica srbske vlade Ana Brnabić je zato pozvala sodržavljane, naj ne dopustujejo v Črni gori. "Takšen odnos črnogorskega predsednika vlade pošilja jasno sporočilo državljanom. Prosila bi, da državljani čim dalj časa in v čim večjem številu ostanejo v naši Srbiji in da, če že morajo nekam oditi, ne gredo tja, kjer so srbski državljani nezaželeni," je dejala za televizijo Pink. 
{twitter}https://twitter.com/VladaCG/status/1264942956315906054{/twitter}
Hkrati je napovedala, da Srbija ne bo uvedla povračilnih ukrepov, a dodala, da bodo z ostrejšimi ukrepi preprečili "vstop črnogorskih kriminalcev in mafijskih klanov iz Črne gore, ki so desetletja pobijali po Srbiji in terorizirali naše državljane". 
Oglasil se je tudi srbski zunanji minister Ivica Dačić, ki je odločitev Podgorice komentiral z besedami, da gre za smešen in nesmiseln ukrep. Dodal je, da Črna gora s tem škodi sama sebi. 
Ostri so bili tudi mediji v Srbiji, ki so omenjeno dejanje označili za napad na Srbijo, Črno goro pa so obtožili, da je fašistična in rasistična država. Kot glavnega krivca za takšno odločitev so navedli predsednika Mila Đukanovića. Tabloid Informer je objavil članek z naslovom "Milovi fašisti so dovolili vstop v Črno goro vsem, razen Srbom iz Srbije in Republike srbske", Kurir pa je objavil tekst z naslovom "Maske so končno padle: Črna gora 1. junija odpira meje, a ne za Srbe"
Napetosti med Srbijo in Črno goro so se stopnjevale že januarja, ko so konec lanskega leta v črnogorski skupščini potrdili zakon o svobodi veroizpovedi, ki ureja tudi lastništvo verskih skupnosti. Srbska pravoslavna cerkev v Črni gori in uradni Beograd trdita, da je zakon uperjen neposredno proti Srbski pravoslavni cerkvi in da ji želijo ugrabiti cerkve in samostane. Srbski politiki so takrat podprli proteste, ki jih je v Črni gori organizirala Srbska pravoslavna cerkev. Napetosti so se nato v času epidemije nekoliko umirile.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta