Croatia Airlines: Na Brniku bi slovenske potnike povezali z evropskimi destinacijami

Gregor Grosman, STA
03.06.2020 15:15

Interes za sodelovanje obstaja na obeh straneh, so pogovore potrdili pri družbi Fraport Slovenija, ki upravlja z ljubljanskim letališčem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

"Croatia Airlines se potencialno zanima za vzpostavitev letov iz letališča Jožeta Pučnika Ljubljana, da bi potnikom iz Slovenije omogočila zračno povezanost z evropskimi destinacijami. V tem okviru je bil izveden sestanek s predstavniki slovenskega ministrstva za infrastrukturo in Fraporta Slovenija, na katerem smo se pogovarjali o pogojih o morebitni vzpostavitvi rednega letalskega prometa. Vendar zaenkrat nič ni bilo konkretno dogovorjeno," so nam odgovorili s Croatie Airlines, hrvaškega nacionalnega prevoznika, ki je član združenja Star Alliance in si želi leteti tudi letališča Jožeta Pučnika Ljubljana.
Neuradno bi lahko na Brniku, v kolikor bi prišlo do ustreznega dogovora, stacionirali dve turbopropelerski potniški letali Dash 8-Q400, kakršnih ima Croatia Airlines v svoji floti šest. Med linijami, kamor bi lahko leteli, pa so med drugim omenjajo Sarajevo, Skopje, pa Praga in Kopenhagen. Gotovo so najbolj zanimive bivše destinacije Adrie Airways. 

Vlada na svojih spletnih straneh navaja, da je zaradi preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom prehajanje iz ene v drugo statistično regijo ali v drugo državo dovoljeno le v primeru ene od 10 izjem odloka o začasni delni omejitvi gibanja.
Robert Balen

Zapolnitev prostih kapacitet

Številni letalski prevozniki imajo zaradi omejitev izvajanja letov tačas proste kapacitete in neizkoriščene lete. Pri ponovnem vzpostavljanju letenja pa običajno kot prve aktivirajo povezave, ki imajo potencial. Tako je pred nekaj dnevi na Brniku znova pristala Air Serbia, s sicer ne polno zasedenim letalom, a letalo je iz srbske prestolnice in nazaj prepeljalo 64 potnikov. Pri Fraportu Slovenija, kjer si prizadeva za čim prejšnjo oživitev prometa na ljubljanskem letališču, potekajo v zvezi s tem pogovori z več letalskimi prevozniki, so pojasnili in potrdili, da imeli sestanek s Croatio Airlines na to temo. "Interes za sodelovanje obstaja na obeh straneh," so dodali.

Velike družbe odpuščajo in se preoblikujejo

Mednarodno združenje letalskih prevoznikov IATA je prejšnji teden ocenilo, da bodo mednarodne letalske družbe zaradi posledic pandemije letos ob več kot 300 milijard dolarjev.

EPA
Reuters
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta