Delo na vročini terjalo smrtne žrtve po Evropi

A. La.
20.07.2022 14:44

Neznosna vročina na jugu Evrope je bila razlog za več smrti na delovnih mestih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Do leta 2050 se bodo vročinski valovi verjetno podvojili. 
Shutterstock

Vročinski valovi močno vplivajo tudi na razmere na delovnih mestih. V Sloveniji je odmeval primer trgovca Lesnine, ki je zaradi hude vročine v šotoru potreboval medicinsko pomoč. Na jugu Evrope pa je prav neznosna vročina odgovorna za več tragedij, tudi s smrtnimi izidi, kar je nedopustno, opozarjajo sindikati.

Smrtne žrtve vročine

50-letni delavec v Španiji je v petek med delom v skladišču v predmestju Madrida doživel vročinsko kap in umrl. Po navedbah reševalcev je, ko so mu priskočili na pomoč, imel telesno temperaturo 42,9 stopinje Celzija. Bil je nezavesten in v krčih, poroča hrvaški spletni portal Index.

V Madridu je minuli konec tedna med delom umrl tudi 60-letni moški, ki ga je za mesec dni najelo podjetje za vzdrževanje cest. Na istem delovnem mestu je bil hospitaliziran še en delavec, star 58 let, pišejo na portalu. V Italiji sta v začetku julija med delom pri temperaturah nad 40 stopinj umrla dva kmetijska delavca, stara 20 in 57 let.

Vročina kot poklicno tveganje

Sindikati menijo, da je zdaj bolj kot kdaj koli prej nujno upoštevati temperature, v katerih delajo delavci. Ob napovedi, da bi se lahko vročinski valovi v Evropi do leta 2050 podvojili, je slednje še toliko bolj urgentno. Evropska konfederacija sindikatov je opozorila, da Evropa potrebuje najvišje delovne temperature in pozvala k prekinitvi dela, ko je prevroče. K temu je pozval tudi Evropski sindikalni inštitut, ki je pozval k razglasitvi vročinskih obremenitev povezanih z vremenskimi razmerami za poklicno tveganje, so še poročali na Indexu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta