Direktor Cie meni, da je Putin videti "še preveč zdrav", govoril je tudi o ruskih žrtvah v Ukrajini

M.R., STA
21.07.2022 08:26

V plinovodu Severni tok 1 po desetih dneh spet teče ruski plin. Oglasil se je ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je zagrozil, da bi Moskva lahko razširila operacijo, če Zahod ne bo ustavil dobave orožja Ukrajini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ruski predsednik Vladimir Putin
EPA

Po plinovodu Severni tok 1 je danes po obnovitvenih delih spet stekla dobava ruskega plina. Dobava je bila zaradi del ustavljena 11. julija, v mednarodni javnosti pa so se pojavila vprašanja, ali bi Moskva lahko popolnoma ustavila dobavo plina Evropi, ki se že sooča z energetsko krizo.

Predstavnik podjetja Nord Stream AG je povedal, da bo še nekaj časa trajalo, preden bodo dosegli običajno raven dobave plina po tem plinovodu.

Cia: Putin še preveč zdrav

Sicer pa je šef ameriške obveščevalne agencije Cia William Burns danes dejal, da ni nobenih dokazov, ki bi govorili, da je zdravje ruskega predsednika Vladimirja Putina nestabilno. Od začetka vojne v Ukrajini so se namreč v medijih večkrat pojavljala ugibanja, da bi lahko imel raka. Burns se je pošalil, da je Putin videti "še preveč zdrav".

Plinovod Severni tok 1
Reuters

Burns je tudi ocenil, da je Rusija v času od začetka invazije na Ukrajino izgubila okoli 15 tisoč vojakov, okoli 45 tisoč pa naj bi jih bilo ranjenih.

Lavrov spet grozi

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je zagrozil, da bi lahko Kremelj še razširil načrte v Ukrajini, če bo Zahod še naprej pošiljal orožje Kijevu. "Ne moremo dovoliti, da ima del Ukrajine, ki je pod nadzorom Zelenskega oziroma kogar koli, ki ga bo zamenjal, orožje, ki bo predstavljalo neposredno grožnjo našemi ozemlju, in ozemljem republik, ki so razglasile neodvisnost," je povedal.

Guverner ruske južne regije Belgorod je včeraj dejal, da je Ukrajina napadla dve ruski vasi v bližini meji in ubila enega človeka. "Po prvih podatkih je bilo izstreljenih pet granat. V Nehotejevki so bile poškodovane štiri hiše, zadeli so strehe, okna, ograjo in stavbo vaškega kluba," je zapisal Vjačeslav Gladkov na družbenem omrežju Telegram. Pri tem je dodal, da je en prebivalec umrl.

Izvoz ukrajinske pšenice z nemškimi vlaki

Nemške državne železnice Deutsche Bahn je napovedala, da bo pšenico iz Ukrajine v nemška pristanišča prevažala s tovornimi vlaki. Rusija namreč blokira Črno morje, prek katerega je Ukrajina izvozila več kot 90 odstotkov pšenice. Načrtujejo, da bi žito v Rostock, Hamburg in Brake prevažali z več vlaki vsak teden prek Romunije in Poljske.

Ukrajina namreč proizvede kar sedem odstotkov pšenice na svetu in kar 20 odstotkov najbolj kakvostne pšenice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta