Donald Trump po odhodu iz Bele hiše igra golf, snuje maščevanje in razmišlja o ustanovitvi lastne stranke

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
30.01.2021 05:00
Nekdanjega predsednika ZDA čakajo številni sodni procesi, impičment in poplačilo zapadlih terjatev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Komaj deset dni je minilo, odkar sta se Donald in Melania Trump poslovila od Bele hiše in Washingtona ter se preselila v mondeni Palm Beach na Floridi, pa se o bivšem predsedniku ZDA skoraj ne piše več. Kot da se je Trump, ki ga je bilo pred tem polno vsepovsod, pogreznil v zemljo. V resnih ameriških medijih o njem ne poročajo, le o vseh zapletih v njegovi Republikanski stranki, sam pa se ne more propagirati, saj so mu družbena omrežja, kot so Twitter, Facebook, YouTube in druga, odrekla gostoljubje.

Toda Trump se gotovo ni skril v mišjo oziroma golfsko luknjo. Menda res veliko igra golf na svojem posestvu v Mar-a-Lagu, kjer ima prestižni golfistični klub. Toda kot je poročala televizija CNN, članstvo v njegovem klubu po porazu na volitvah upada, kar za Trumpov proračun ni nepomembno: za časa njegovega predsedovanja so ljudje plačevali letno članarino 200 tisoč dolarjev (165 tisoč evrov) ali več, s prenočitvami, kosili in drugim pa je klub lani dvignil zaslužek z okoli 21,4 na 24,2 milijona dolarjev oziroma 200 milijonov evrov.

Denar bo Tump, ki sam zase trdi, da je milijarder, o čemer pa mnogi odkrito dvomijo, kmalu krvavo potreboval. Če nič drugega, naslednje leto zapadejo dolgovi njegovih podjetij v višini najmanj 300 milijonov dolarjev, za katere je jamčil z osebnim premoženjem. Poleg tega so pred njim številni pravni postopki, saj ga ne ščiti več predsedniška imuniteta. Razen tega dolguje svojim advokatom z Rudyjem Giulianijem velike vsote zaradi vlaganja tožb glede domnevno ukradenih volitev na sodiščih v številnih ameriških zveznih državah, ki jih je vse po vrsti izgubil.

Odkar sta se poslovila od Washingtona in predsedniških privilegijev, zakoncev Trump ni več na spregled.
Epa

V dolgi vrsti sodnih procesov, na katerih bi lahko Trump nastopil kot obtoženec, je v prvi vrsti zaradi afere "plačilo za molk", ko je njegov bivši odvetnik Michael Cohen plačal najmanj eni pornozvezdnici, dekletu z umetniški imenom Stormy Daniels, 130 tisoč dolarjev za to, da je molčala o aferici s Trumpom. Toda ta denar naj bi šel iz sklada za predvolilno kampanjo, to pa je v ZDA nezakonito. Še večji greh bi lahko bile Trumpove domnevne davčne utaje ali celo davčne prevare, ki naj bi segale leta nazaj. Znano je, da je Trump v dveh letih predsedovanja plačal le po 750 dolarjev davka, kar je smešno zanemarljiva vsota že za navadnega Američana, kaj šele za domnevnega milijarderja. Protizakonito izmikanje plačilu davkov je v ZDA eno najhujših premoženjskih kaznivih dejanj.

Trumpa čaka še politično sojenje, po katerem mu tudi v primeru dokazane krivde seveda ne bo treba v zapor, lahko pa mu prepovejo dosmrtno opravljanje vseh političnih funkcij. Prihodnji ponedeljek se bo namreč v gornjem domu parlamenta, senatu, pričelo sojenje v primeru ustavne obtožbe oziroma impičmenta zoper bivšega predsednika zaradi vzpodbujanja upora proti vladi. To se nanaša na vzpodbujanje privržencev k napadu na kongres 6. januarja, ki se je končal s petimi smrtnimi žrtvami. To je prvič v ameriški zgodovini, da se na kakega predsednika nanašata kar dve ustavni obtožbi.

Trump seveda poleg igranja golfa ne sedi križem rok. Menda snuje maščevanje tistim republikanskim kongresnikom in senatorjem, ki so mu v zadnjih tednih mandata, zlasti pa po 6. januarju, obrnili hrbet, hkrati pa menda razmišlja o ustanovitvi lastne stranke. Imenovala bi se Domoljubi oziroma Patriots. Toda s tem bi glede na veliko število privržencev, ki jim ima, razklal republikansko stranko in najverjetneje demokratom omogočil udobno vladanje za še nekaj let več.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta