Ekstremne zimske razmere. Pozdrav iz ledenega pekla

Denis Živčec Denis Živčec
22.01.2023 16:00

Kljub ekstremno nizkim temperaturam se utrip najbolj mrzlega mesta na svetu ni ustavil, obratuje tudi tržnica, na kateri prodajalci vztrajajo, dokler ne prodajo vseh rib

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Neuničljivi branjevci. Tudi 45-letni Igor Djačkovski vztraja na tržnici tako dolgo, dokler ne proda vseh globoko zamrznjenih rib.
Profimedia

Zima je bila do zdaj v Sloveniji in v Evropi nasploh zelo mila, konkretnejše snežinke smo po nižinah videli šele v začetku preteklega tedna. A v mestu na severu Evrope je stanje precej drugačno. Temperature v najhladnejšem mestu na svetu so se spustile pod minus 50 stopinj Celzija, pretekli teden je termometer v nekem trenutku pokazal celo srhljivih -62,4 stopinj Celzija. V trenutku nastajanja tega članka sicer vlada zgolj "prijetnih" -44 stopinj.

Mesto Jakutsk, glavno mesto ruske republike Saha v vzhodni Sibiriji, je eno najhladnejših na svetu, a je letos doživelo še posebej dolgotrajno in močno ohladitev, pišejo tuji mediji. Okoli 355 tisoč trdoživih duš, ki tam živijo, se ne da. "Ne moreš se boriti proti temu," pravi prebivalec z dvema šaloma okoli vratu in več plastmi rokavic, kap in kapuc. "Ali se prilagodiš in oblečeš temu primerno ali pa trpiš," je dodal. Eden od stanovalcev je dodal, da je najbolj pomembno na sebi imeti zares tople hlače. "Tam se izgubi največ toplote. Če te zebe v noge, se ne moreš ogreti," pravi, odet v več plasti toplih oblačil. A kljub mrazu se življenje v tem mestu ne ustavi - tržnica je odprta, prebivalci prihajajo kupovat ribe, prodajalci pa ne zaprejo, dokler ne prodajo vsega.

Kakšnih 450 kilometrov južno od arktičnega kroga mraza vajeni domačini poskušajo živeti bolj ali manj običajno življenje pod kupom oblačil.
Profimedia

Mobilni telefoni dobesedno zmrznejo

Leta 2018 so temperature na tem območju tako padle, da so prebivalci trdili, da jim od mraza odpadajo trepalnice. Zdaj se bojijo, da bi se to lahko ponovilo. Povprečna temperatura v tem letnem času v Jakutsku je minus 40 stopinj Celzija. In čeprav je Jakutsk najbolj mrzlo naseljeno večje mesto na svetu, se celo 21 ur vožnje od njega skriva vas, ki je zadnja naseljena vas na tem območju in tudi najhladnejša naseljena vas na svetu. Pozimi tam temperature padejo do -60 °C. Gre za vas Ojmjakon. Najnižja izmerjena temperatura tam je -71,2 °C, veter redko piha, letno pade le 200 milimetrov dežja. Po drugi strani gredo poleti temperature tudi čez 20 °C, najvišjo temperaturo pa so v tej vasi izmerili leta 2010, ko je živo srebro kazalo 34,6 °C. Povprečna letna temperatura je -15 °C.

Glede na to, da tla zmrzujejo do velikih globin, imajo tam živeči Rusi težave tudi z izgradnjo odtokov, zato so stranišča večinoma postavljena zunaj hiš. Uporaba mobilnih telefonov pozimi je nemogoča, saj v takšnem mrazu ne delujejo. V mestu, ki leži približno 450 kilometrov južno od arktičnega kroga, se zaradi suhega zraka in vetra zdi, da ste v puščavi. Celotno mesto je zgrajeno na permafrostu. Jakutsk je poleti poln komarjev, med drugim tudi zato, ker leži ob reki Leni. Obisk najhladnejšega mesta na svetu pozimi je prava avantura, o tem je bil prepričan tudi potovalni bloger Ruhi Cenet, ki ga je poimenoval kar ledeni pekel. S spremljevalko Sumeyro Cenet je doživel temperaturo minus 47 stopinj Celzija, boleč mraz pa jima ni preprečil, da se ne bi eno uro sprehajala po zamrznjenih ulicah.

Srečno novo leto pri -62 stopinjah. Zimska pravljica v Jakutsku lahko hitro prinese ozebline.
Profimedia

V mrazu se zdi, kot bi hodil skozi ogenj

Takoj ko sta stopila z letala, sta začela kašljati, in opazila sta, da težko dihata. Taksist, ki ju je pripeljal do hotela, je opozoril, da lahko že 15 minut na tako nizki temperaturi povzroči številne zdravstvene posledice, tudi nevarne ozebline. Da bi se zaščitili pred mrazom, imajo prebivalci Jakutska ne samo ena, ampak pogosto tri izhodna vrata iz stavbe, imajo pa tudi preproge na zunanjih stopnicah, saj so ulice zamrznjene in spolzke. Avtomobili so oblečeni v zaščitne materiale, tako da iz njih štrlijo le izpuhi - pogosto avtomobili tečejo več ur, tudi če so prazni, da jih lahko znova zaženejo. Ko je zunaj hud mraz, le redki ostanejo na ulici več kot deset minut. Če morajo hoditi dalj časa, ljudje zavijejo na banko ali v trgovino, da se vmes ogrejejo in nato nadaljujejo pot. "Čez nekaj časa se počutiš, kot da hodiš skozi ogenj," sta sklenila pustolovca, ki sta kmalu potožila nad utrujenostjo in občutkom ostrega zbadanja v telesu. Naučili so ju, da med hojo ni pametno snemati rokavic, ker začnejo roke strašansko boleti že po krajšem času na mrazu. Sumeyra je ugotovila, da bi lahko na minusu zdržala še deset minut dlje. Neverjetno mrzla izkušnja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta