Ema: Cepljenje s poživitvenim odmerkom varno in učinkovito že tri mesece po prvotnem cepljenju proti covidu

STA, A.L.
09.12.2021 16:52

Cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 je varno in učinkovito že tri mesece po prvotnem cepljenju, je danes sporočila evropska agencija za zdravila (Ema). Pojasnili so še, da zaenkrat kaže, da so okužbe z novo koronavirusno različico omikron "večinoma blage", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

"Trenutno dostopni podatki kažejo, da je cepljenje s poživitvenim odmerkom varno in učinkovito že tri mesece po zaključku prvotnega cepljenja, če je to potrebno z vidika javnega zdravja," je povedal vodja Eminega oddelka za strategijo cepljenja Marco Cavaleri.

Spregovoril je tudi o novi koronavirusni različici omikron. Izpostavil je, da je še premalo podatkov, da bi lahko povedali, kako so trenutno dostopna cepiva učinkovita proti njej

"Trenutno še nimamo dovolj podatkov o vplivu te različice na učinkovitost odobrenih cepiv, vendar stalno spremljamo in zbiramo podatke glede tega," je dejal po poročanju AFP.

Po Cavalerijevih besedah sicer zaenkrat kaže, da so okužbe z omikronom "večinoma blage". Obenem je opozoril, da je treba zbrati več podatkov, da bi ugotovili, ali lahko povzroči tudi hud potek koronavirusne bolezni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta