Evakuacije se nadaljujejo, boji tudi

zur
25.04.2023 06:00

Člane ene od treh slovenskih družin v Sudanu, ki živi v Kartumu, bodo vključili v evakuacijo, ko bo to varno in ne bo ogrozilo njihovih življenj

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Špansko vojaško letalo je iz Džibutija ob Adenskem zalivu, kjer je ameriška vojaška baza, včeraj zjutraj v Madrid prepeljalo 72 civilistov iz Sudana. Med njimi je bilo 34 Špancev, ostali pa pripadniki enajstih različnih narodnosti.
Spanish Defence Ministry

V Sudanu, kjer potekajo spopadi med sudansko vojsko in paravojaškimi Silami za hitro podporo (RSF), ostaja, kot smo v Večeru že poročali, še deset Slovencev oziroma tri slovenske družine, je včeraj povedala zunanja ministrica Tanja Fajon ob prihodu na srečanje zunanjih ministrov EU v Luksemburgu. "Svetovali smo jim, naj ostanejo na varnem in da jim bomo pomagali pri evakuaciji, ko bo to mogoče, glede na njihove želje," je enako kot dan prej vodja konzularnega oddelka Andrej Šter povedala ministrica.

Ena od slovenskih družin je v prestolnici Kartum, dve v pristaniškem mestu Port Sudan. Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) je še sporočilo, da bodo člane družine, ki je v Kartumu, vključili v evakuacijo, ki bo potekala usklajeno z EU, ampak ko bo to varno in ne bo ogrozilo njihovih življenj.

Številne države so evakuacije svojega diplomatskega osebja in državljanov iz Sudana začele, potem ko je propadel zadnji poskus premirja med sprtima stranema. Evakuacije iz države, kjer se nadaljujejo hudi spopadi, se nadaljujejo, poroča slovenska tiskovna agencija STA. Razmere v Kartumu, od koder naj bi zbežalo že več kot 200 tisoč prebivalcev, pa so prav tako vse bolj dramatične. Med drugim so skupno več sto ljudi na varno umaknile Francija, Nemčija, Italija in Španija. Kot je pred začetkom srečanja zunanjih ministrov EU dejal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell, so konec tedna iz te afriške države evakuirali več kot tisoč državljanov unije.

Fajonova je še poudarila, da mora biti glede Sudana, ki je bil ena od tem ministrskega srečanja v Luksemburgu, prioriteta čim prejšnja ustavitev konflikta in pomoč civilistom. Borrell je tudi napovedal, da bo EU nadaljevala prizadevanja za politično rešitev konflikta.

Spopadi v Sudanu so po večtedenskem sporu med poveljnikom sudanske vojske Abdelom Fatahom Al Burhanom in njegovim namestnikom Mohamedom Hamdanom Dagalom, ki poveljuje RSF, izbruhnili 15. aprila. V njih je po podatkih ZN doslej umrlo najmanj 420 ljudi, še okoli 3500 pa je bilo ranjenih. Vsa prizadevanja mednarodne skupnosti za prekinitev spopadov so bila do zdaj neuspešna. (zur)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta