Evroposlancema iz Italije in Belgije grozi odvzem imunitete v zvezi s korupcijskim škandalom

STA, A.L.
16.01.2023 17:39

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je danes evroposlance seznanila s prošnjama za odvzem poslanske imunitete Belgijcu Marcu Tarabelli in Italijanu Andrei Cozzolinu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Postopka za odvzem imunitete je na prošnjo belgijskega tožilstva sprožila že v začetku meseca, zdaj pa ju bo obravnaval pristojni parlamentarni odbor.

Kot predvidevajo postopkovna pravila, mora predsednik oziroma predsednica Evropskega parlamenta prošnjo za odvzem imunitete najprej predstaviti na plenarnem zasedanju, nakar jo prevzame pristojni odbor za pravne zadeve (JURI).

Danes je tako plenarno zasedanje obvestila, da je belgijsko tožilstvo podalo prošnji za odvzem imunitete Tarabelli in Cozzolinu, ki prihajata iz politične skupine socialistov in demokratov (S&D).

Razloga ni pojasnila, sta se pa oba evroposlanca omenjala v medijskih poročilih o korupcijskem škandalu glede vmešavanja Katarja in Maroka v odločitve Evropskega parlamenta.

Izvedli več kot 20 preiskav

Odbor za pravne zadeve bo zdaj imenoval poročevalca in sklical zasedanje, namenjeno predstavitvi primerov, pri čemer lahko opravi tudi zaslišanja.

Sledila bo priprava osnutkov poročil, o katerih bodo razpravljali in glasovali člani JURI. Na osnovi tega bo odbor celotnemu parlamentu priporočil, da naj prošnji ali potrdi ali zavrne. Priporočili odbora bodo posredovali plenarnemu zasedanju in če bosta potrjeni, bo predsednica parlamenta s tem nemudoma seznanila poslanca, ki ju to zadeva, in pristojen nacionalni organ.

Metsola je že ob sprožitvi postopka v začetku meseca vse službe in odbore parlamenta zaprosila, naj zadevo obravnavajo prednostno s ciljem, da bo končna odločitev sprejeta do 13. februarja.

V okviru preiskave enega največjih škandalov v zgodovini Evropskega parlamenta so preiskovalci decembra izvedli več kot 20 preiskav, nekatere tudi v Italiji in prostorih parlamenta v Bruslju, zasegli 1,5 milijona evrov ter pridržali več ljudi. Škandal je s položaja podpredsednice parlamenta odnesel Grkinjo iz vrst S&D Grkinjo Evo Kaili, ki je trenutno v priporu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta