Evropska komisija: Izobraževanje, kultura in znanost niso več samostojni resorji

Darja Kocbek Darja Kocbek
11.09.2019 19:36

Za Evropo, ki bo "izvažala znanje, tehnologijo in dobre prakse", nova predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ni predvidela samostojnega resorja za znanost in raziskave

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ob čudnih imenih za nekatere resorje, ki jih je predsednica prihodnje Evropske komisije Ursula von der Leyen dodelila kandidatom za podpredsednike in evropske komisarje, bodejo v oči tudi področja, ki v njenem mandatu ne bodo imela svojega komisarja oziroma podpredsednika, to je samostojnega resorja. To so zlasti znanost in raziskave, izobraževanje in kultura, potrošniki in varnost hrane, migracije, socialne zadeve, socialni dialog. Vsa ta področja so del širših področij oziroma več resorjev, a njihov pomen se s tem, ko niso delovno področje posameznega komisarja, zmanjša. Če področje nima samostojnega resorja, je več možnosti za izogibanje in prelaganje odgovornosti.
Migracije naj bi v novi Evropski komisiji bile pristojnost Grka Margaritisa Schinasa, ki mu je Ursula von der Leyen kot enemu od osmih podpredsednikov, katerih naloga bo koordinacija dela več resorjev, dodelila resor z nenavadnim imenom Zaščita našega evropskega načina življenja. Ob tem se lahko vprašamo, ali se je nova predsednica Evropske komisije odločila zgolj za lepše poimenovanje za boj proti islamu, da bi si nakopala podporo skrajne desnice, ki ima svoje predstavnike med poslanci Evropskega parlamenta in vladah držav članic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta