Evropska komisija o Janševem tvitu: Tega niti v sanjah ne bi počeli tu v Bruslju. Ljudmila Novak odziv strnila v tri točke

M.R., B.P.
18.02.2021 14:53
Številne novinarje v Bruslju je zanimal odziv Evropske komisije na Janševe zapise ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša v Bruslju
Reuters

Napad slovenskega premierja Janeza Janše na novinarko Lilie Bayer in medij Politico še naprej odmeva v javnosti, tudi v Bruslju. Danes je o Janševem žaljivem zapisu spregovoril tudi predstavnik za odnose z javnostmi predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen. Vprašanja o stanju v Sloveniji in Janševih zapisih mu je namreč zastavilo več tamkajšnjih novinarjev.

Avstrijski novinar Oliver Grimm je tako vprašal, kakšen je odziv Evropske komisije na Janšev tvit in kako bo Evropska komisija poskrbela za zaščito novinarjev v Sloveniji. "Zaščita novinarjev očitno ni prioriteta gospoda Janše v Sloveniji, gospoda Orbana na Madžarskem in tudi poljske vlade. Dovolj sem star, da sem bil priča, kako je Evropska komisija popustila Orbanu, ko je pred desetletjem razpustil medijsko svobodo na Madžarskem. Spomnim se, da je poljska vlada pred leti počela enako, zdaj pa žal opazujem, kako se enako dogaja v Sloveniji," je dejal novinar. 

"Zaskrbljenost o stanju v Sloveniji in nekaterih drugih državah smo že izrazili, še posebej v poročilu o stanju vladavine prava. V zadnjem poročilu je glede Slovenije zapisano, da so spletni napadi na novinarje v Sloveniji pogosti in ostajajo nekaznovani. O tem vprašanju sodelujemo z vsemi državami članicami. To bomo počeli še naprej, tudi pri pripravi poročila za letošnje leto," je med drugim odgovoril predstavnik Evropske komisije Christian Wigand na današnji tiskovni konferenci. "Grožnje novinarjem jemljemo zelo resno. Letos bomo tudi predlagali priporočila za zagotavljanje varnosti novinarjev," je še dodal Wigand. 

"Naše stališče, ki je tudi stališče predsednice von der Leyen, je zelo jasno. Obsojamo vse žalitve in napade na novinarje. Tega niti v sanjah ne bi počeli tu v Bruslju in zagotovo tudi ne pričakujemo od drugih, da bi si drugje privoščili tako početje. Naj tu ne bo nobenega dvoma o tem," pa je predstavnik Evropske komisije Eric Mamer odgovoril novinarju Alexandru Fanti, ki ga je zanimalo, ali bi lahko bila Slovenija prikrajšana za sredstva Evropske unije zaradi dejanj slovenske vlade. 

Novinar Christian Spillmann je še pred tem vprašal: "Imamo premierja, ki bo čez nekaj mesecev prevzel predsedovanje Evropski uniji in on družbena omrežja uporablja za kritike novinarjev v Bruslju in tudi v njegovi državi. Zato se moje prvo vprašanje glasi, kako lahko začnemo postopek za ugotavljanje kršitev, v kakšnih časovnih okvirjih govorimo, saj gre za napad na vrednote Evropske unije. Lahko to storimo hitro ali ne?" Mamer mu je odgovoril, da postopka za ugotavljanja kršitev ne bodo sprožili na podlagi enega tvita, zaradi ene osebne žalitve ali komentarja. 

Kot je znano, se je Janša v torek odzval na pisanje uglednega in vplivnega bruseljskega medija Politico, ki je analiziral slovenski medijski prostor in med drugim zapisal, da "napadi premierja Janeza Janše ustvarjajo ozračje strahu" in da "vodja ene najmanjših članic EU bije veliko kampanjo proti novinarjem, ki jih ne mara". Janša je po objavi analize na družbenem omrežju Twitter zapisal: "Seveda, Lili Bayer je dobila navodilo, da ne pove resnice, citirala je večinoma 'neznane' vire skrajne levice in namerno zanemarila vire z imeni in integriteto. To je, žal, Politico. Laganje za preživetje."

Vnovičen napad slovenskega premierja na novinarstvo so poleg Društva novinarjev Slovenije ostro obsodili tudi v Mednarodnem novinarskem združenju Api-Ipa in organizaciji Novinarji brez meja ter sodelavci uglednih medijev, kot so Euronews, New York Times, Die Presse, Irish Times … Ker bo Slovenija od julija predsedovala Svetu EU, so pristojne pozvali tudi k ukrepanju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta