Evropski parlament izvolil 14 podpredsednikov

STA, A.L.
16.07.2024 20:15

Evropski parlament je danes na ustanovnem zasedanju izvolil 14 podpredsednikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Potem ko jih je v prvem krogu tajnega glasovanja izvolil 11, je v drugem krogu izvolil še tri. Dva prihajata iz vrst Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), eden pa iz politične skupine Levica.

Med podpredsedniki tudi v tem mandatu ni nobenega evropskega poslanca iz Slovenije.

Največ podpredsednikov ima v tem mandatu politična skupina socialistov (S&D), in sicer pet, sledijo Evropska ljudska stranka (EPP) s tremi podpredsedniki, liberalci (Renew) z dvema in Zeleni z enim. Vsi so bili izvoljeni v prvem krogu glasovanja.

V drugem krogu so se za tri podpredsedniška mesta potegovali kandidat Levice ter pet kandidatov iz vrst treh skrajno desnih političnih skupin. Izvoljeni so bili Latvijec Roberts Zile in Italijanka Antonella Sberna iz ECR ter Francoz Younous Omarjee iz Levice.

Pred tem so bili v prvem krogu iz vrst S&D izvoljeni nemška poslanka Katarina Barley, Španec Javi Lopez, Romun Victor Negrescu, italijanska evroposlanka Pina Picierno ter danska poslanka Christel Schaldemose.

Iz največje politične skupine EPP so bili izvoljeni španski evroposlanec Esteban Gonzales Pons, Poljakinja Ewa Kopacz in Nemka Sabine Verheyen.

Iz Renew sta bila za podpredsednika Evropskega parlamenta izvoljena slovaški evroposlanec Martin Hojsik ter Belgijka Sophie Wilmes, iz politične skupine Zelenih pa Romun Nicolae Stefanuta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta