(FOTO) Fekalije v hrvaškem morju vidne iz vesolja: Kanalizacijska infrastruktura je povsem neustrezna

A.L.
10.09.2019 11:23

Sistem so zgradili v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, načrtovan pa je bil za takratne potrebe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Težavam s fekalnim onesnaževanjem morja na Hrvaškem ni videti konca. Tamkajšnji portal Index celo poroča, da so fekalije vidne iz vesolja. Onesnaženje je namreč dobro vidno na satelitskih posnetkih. Index poroča, da je madež, viden iz vesolja, blizu kanalizacijskega sistema v bližini kraja Peroj pri Fažani. Madež naj bi se širil proti Narodnemu parku Brioni. V podjetju  Pragrande, ki sicer na območju Vodnjana upravlja odpadne vode, so povedali, da je težava v zastarelem sistemu za prečiščevanje odpadnih voda. Od tam naj bi namreč "prečiščeno" kanalizacijsko vodo izpuščali v morje.

Google Maps

Težave s fekalijami vso poletje

Spomnimo, da smo o nejevolji domačinov nad fekalijami v morju letos že pisali. Tamkajšnji mediji so poleti poročali, da so zaznali izliv odpadnih voda v kaštelanskem in dubrovniškem akvatoriju. Zaradi izliva fekalij v morje so inšpektorji zaprli celo plažo na dubrovniškem Koločepu. Do izliva fekalij v morje je prišlo po močnejšem deževju, so takrat sporočili iz županovega urada. A Dubrovnik nikakor ni osamljen primer. Podobne prizore so zaznali tudi v Splitu, nejevoljni so tudi prebivalci Ugljana. Ti so se pritoževali zaradi smradu, ki nastaja ob črpanju greznic, po besedah prebivalcev pa naj bi nekatere cisterne odpadke zlivale kar v morje. Tako naj bi denimo na obalnem območju, ki sicer pripada psihiatrični bolnišnici Ugljan, vse leto plavale fekalije. 
Fekalije v morju so težava postale tudi na Rabu. V središču Raba je na višku turistične sezone na tisoče turistov uživalo ob sprehodih na obali, ogledih starega dela mesta in bogati gastronomski ponudbi. A le dobrih 800 metrov od turističnega vrveža je grozila "ekološka in javnozdravstvena bomba, zaradi česar tamkajšnji stanovalci grozijo z blokado glavne ceste in množičnimi protesti", je nedolgo nazaj poročal Jutranji list. V naselju Palit namreč ni kanalizacije, del fekalij pa se preko kanala za hudourniške vode izliva neposredno v morje med številne kopalce.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta