Alarmantno na Rabu: Le dobrih 800 metrov od turističnega vrveža preti ekološka in javnozdravstvena bomba

A.L.
19.08.2019 12:45

Na Hrvaškem imajo težave s fekalijami v morju. Otroci se igrajo med fekalijami, ljudje ne vedo, da plavajo v mešanici morja in kanalizacije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mesto Rab
Profimedia

S fekalijami v morju in s tem posledično tudi neustreznostjo kopališč se spopadajo tudi na sosednjem Hrvaškem. Tamkajšnji mediji so pred kratkim poročali, da so zaznali izliv odpadnih voda v kaštelanskem in dubrovniškem akvatoriju. Zaradi izliva fekalij v morje so inšpektorji zaprli celo plažo na dubrovniškem Koločepu. Do izliva fekalij v morje je prišlo po močnejšem deževju, so takrat sporočili iz županovega urada. A Dubrovnik nikakor ni osamljen primer. Podobne prizore so zaznali tudi v Splitu, nejevoljni so tudi prebivalci Ugljana.
Ti se pritožujejo zaradi smradu, ki nastaja ob črpanju greznic, po besedah prebivalcev pa naj bi nekatere cisterne odpadke zlivale kar v morje. Tako naj bi denimo na obalnem območju, ki sicer pripada psihiatrični bolnišnici Ugljan, vse leto plavale fekalije. 

Profimedia

Nezaslišano, da se otroci igrajo med fekalijami

Nedavno so fekalije v morju težava postale tudi na Rabu. V središču Raba trenutno vlada turistično razpoloženje. Na tisoče turistov uživa ob sprehodih na obali, ogledih starega dela mesta in bogati gastronomski ponudbi, poroča Jutarnji list. A le dobrih 800 metrov od turističnega vrveža preti "ekološka in javnozdravstvena bomba, zaradi česar tamkajšnji stanovalci grozijo z blokado glavne ceste in množičnimi protesti". V naselju Palit namreč ni kanalizacije, del fekalij pa se preko kanala za hudourniške vode izliva neposredno v morje med številne kopalce.
Kot poroča Jutarnji list, gre za lep predel mesta, zgrajen pred nekaj leti, s prijetnimi hišami, urejeno cesto in otroki, ki se igrajo. A vse to naj bi, še posebej v času hude vročine, motil neznosen smrad. "Vidite, to je težava, o kateri ni nihče govoril, ko smo kupovali stanovanja," je novinarjem Jutarnjega lista razlagal domačin in pokazal kanalizacijo, povsem napolnjeno s fekalijami. 
Zaposleni v lokalnem komunalnem podjetju sicer pridejo vsaka dva dni, pripoveduje domačin, in izpraznijo jame, a tudi to ni dovolj, da bi zadostili potrebam velikega naselja. Prav zato se vsebina pretaka v hudourniški kanal in od tam neposredno v morje.
A če je smrad nadvse moteč, prebivalce skrbi tudi za zdravje. Že več otrok naj bi imelo hudo srbečico, ko po naselju tekajo bosi. "Nepredstavljivo je, da se v 21. stoletju otroci igrajo med iztrebki in smradom. Ljudje se tukaj kopajo, ne vedoč, da plavajo med mešanico morja in kanalizacije," pripoveduje domačin, ki dodaja, da v naselju živi približno 40 otrok različnih starosti. 
Po poročanju Jutarnjega lista so tamkajšnji prebivalci povedali, da stavba brez odobrenega drenažnega sistema sploh ne bi smela pridobiti gradbenega dovoljenja. Težava je v tem, da je podjetje, ki je zgradilo stanovanja, med tem propadlo, lastništvo nad stanovanji pa je prevzela banka, ki je preostala stanovanja brez kanalizacije prodala zdajšnjim lastnikom.

Onesnaženje in zdravstvene težave tudi v Sloveniji

O fekalnem onesnaženju morja pa smo pred kratkim poročali tudi v Sloveniji, ko so iz Agencije RS za okolje (Arso) sporočili, da zaradi fekalnega onesnaženja odsvetujejo kopanje v morju na kopališču v Žusterni pri Kopru in ob mandraču Molet. Delni rezultati vzorčenja kopalnih voda so pokazali, da so za petkrat presežene vrednosti bakterije escherichia coli na izlivu kanala v morje, na samih kopališčih pa ne.
Kljub temu pa so bakterije, ki jih je v morje na kopališču Žusterna in proti Moletu prineslo fekalno onesnaženje, tistim, ki so se v pred tem tam kopali, povzročalo hude težave s prebavnim traktom in vnetji ušes. Direktor Milan Krek je za Radio Koper takrat pojasnil, da so uživali okuženo vodo, pri tem pa lahko dobijo nekatere bolezni, ki so hitre, kot so bruhanje, krči, vročina in drugo. "Lahko pa so to tudi kakšne bolezni, ki bodo nastopile čez 14 dni ali pozneje," je takrat dodal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta