(FOTO in VIDEO) Assange po dogovoru z ameriškim ministrstvom za pravosodje odpuščen iz zapora in na poti v Avstralijo

DR, STA
25.06.2024 06:30

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange priznal krivdo za zaroto za širjenje zaupnih informacij o nacionalni obrambi ZDA in je svoboden.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"@wikileaks" Via X

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange je dosegel dogovor s pravosodnim ministrstvom ZDA, po katerem se bo izognil zaporni kazni in se bo lahko vrnil domov v Avstralijo, poročajo ameriški mediji. Assange je priznal krivdo za zaroto za širjenje zaupnih informacij o nacionalni obrambi ZDA, poroča Politico, Guardian objavlja tudi sodni dokument o priznanju krivde, vložen na zveznem sodišču na Severnih Marianskih otokih v Tihem oceanu. 

Sodnica naj bi mu izrekla 62 mesecev zaporne kazni, pri čemer naj bi se mu upošteval čas, ki ga je prebil v britanskem zaporu. To tako pomeni, da se lahko takoj vrne v rodno Avstralijo.

Assange je bil zadnjih pet let, skupaj 1901 dan, v britanskem zaporu in se je boril proti izročitvi v ZDA, danes oziroma v sredo zjutraj po srednjeevropskem času pa naj bi uredil formalnosti pred ameriško zvezno sodnico Ramono Manglono na severnih Marianskih otokih, poroča televizija NBC. Nato naj bi odpotoval v Avstralijo. Assange se je zahvalil vsem, ki so se zavzemali za njegovo svobodo.

Odzvala se je družina

52-letni Assange je že v ponedeljek zvečer na letalu, ki je poletelo z letališča Stansted, zapustil Veliko Britanijo. V jutranjih urah je imel predviden postanek na Tajskem, kjer naj bi letalo pred nadaljevanjem poti dotočilo gorivo.

Tako njegova soproga Stella Assange, ki je bila na čelu kampanje za njegovo izpustitev, kot mati in oče so že objavili izjave, v katerih se zahvaljujejo podpornikom. "Številni so uporabili situacijo mojega sina za svoje lastne agende, tako da sem hvaležna tistim nevidnim, prizadevnim ljudem, ki so na prvo mesto postavljali njegovo dobro," je sporočila mati Christine Assange.

Avstralski premier Anthony Albanese je sporočil, da so uporabili številne kanale, da bi zagotovili Assangeovo osvoboditev. "Za avstralske interese smo si prizadevali prek vseh ustreznih kanalov, da bi prispevali k pozitivnemu zaključku, in to sem počel od zgodnjega obdobja svojega vodenja vlade," je sporočil Albanese, ki je premier od leta 2022.

Dodal je, da bo več povedal, ko bodo sodni postopki zaključeni. Zagotovil je tudi, da država Assangeu nudi konzularno pomoč: "Ne glede na to, kaj si ljudje mislijo o njegovih dejavnostih, od njegovega nadaljnjega zaprtja nihče ne pridobi nič in hočemo, da se vrne domov v Avstralijo." 

Soproga Stella Assange je v pogovoru za BBC potrdila dogovor s pravosodnim ministrstvom ZDA, a poudarila, da ga mora še formalizirati sodišče na ameriškem ozemlju. "Ko ga podpiše sodnik, bo formalno resničen," je dejala. Prednostna naloga na svobodi bo, da si njen mož opomore, saj se je njegovo zdravstveno stanje v zaporu precej poslabšalo, tako fizično kot psihično. 

Tako se je začelo 

Ameriške obtožbe proti Assangu izhajajo iz ene največjih objav tajnih podatkov v ameriški zgodovini v času vlade predsednika Baracka Obame. Pravosodno ministrstvo ZDA ga obtožuje, da je od leta 2009 skupaj z vojakinjo Chelseo Manning s pomočjo spletne strani WikiLeaks zarotniško razkril več deset tisoč zaupnih poročil o vojni v Afganistanu, več sto tisoč poročil o vojni v Iraku, več sto tisoč poročil State Departmenta poročil o zapornikih v Guantanamu.

"@wikileaks" Via X

Assangeov WikiLeaks je objavil tudi elektronska sporočila demokratske stranke, s čimer je pomagal predsedniški kampanji Donalda Trumpa leta 2016, poroča NBC.

Assange je bil zadnjih pet let zaprt v strogo varovanem zaporu Belmarsh na obrobju Londona, pred tem pa je sedem let preživel v izgnanstvu na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, dokler mu niso odvzeli azila in ga aprila 2019 zaprli.

Več kot desetletje se bori proti izročitvi ZDA, marca pa je višje sodišče v Londonu dovolilo celovito obravnavo njegove pritožbe.

Chelsea Manning je bila leta 2013 obsojena na 35 let zapora v vojaškem zaporu, vendar ji je Obama v zadnjih dneh svojega predsednikovanja leta 2017 kazen spremenil v tisto, kar je že odslužila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta