Pred sodbo Julianu Assangeu: Svoboda govora in lažne demokracije

Jon Knez Jon Knez
19.05.2024 20:37
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V javnem pismu so že leta 2022 predstavniki New York Timesa, Guardiana, Le Monda, El Paísa in Der Spiegla izpostavili, da objavljanje zaupnega gradiva ni kaznivo. 
V javnem pismu so že leta 2022 predstavniki New York Timesa, Guardiana, Le Monda, El Paísa in Der Spiegla izpostavili, da objavljanje zaupnega gradiva ni kaznivo. 
Reuters
Jutri bo britansko visoko sodišče v Londonu ponovno obravnavalo zahtevo za izročitev ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea ZDA, kjer mu zaradi objave več kot 700 tisoč zaupnih dokumentov o aktivnostih ameriške vojske in diplomacije v Iraku in Afganistanu grozi do 175 let zapora. Sodnica in sodnik, ki presojata o izročitvi, sta konec marca ZDA dala čas, da podajo zagotovila, da bodo - v primeru izročitve - spoštovali Assangove pravice, da bodo zanj veljala določila iz ameriške ustave o svobodi govora, da bo imel pošteno sojenje, čeprav je tuji državljan, in da ga ne bodo obsodili na smrt. V nasprotnem primeru bo sodišče dovolilo obravnavo pritožbe proti izročitvi. V nadaljevanju preberite:

 

- Kaj bi Assangeova izročitev ZDA pomenila za svobodo govora in novinarstvo? Komentira predsednica Evropskega združenja novinarjev Maja Sever. 

 

- Zakaj je leta 2012 Ekvador Assangeu na ambasadi v Londonu dal politični azil? Za Večer pojasnjuje tedanji ekvadorski predsednik Rafael Correa. 

 

- Bo ameriški predsednik Joe Biden prisluhnil pozivu Avstralcev h končanju pregone zoper Assangea?
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta