(FOTO in VIDEO) Krsta Elizabete II. prispela v Edinburgh, pot spremljale množice ljudi

A.L., STA
11.09.2022 10:16

Na poti iz gradu Balmoral so ji izrazile spoštovanje množice ljudi, ki so se zbrale ob cesti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
epa
Profimedia

Krsta pokojne britanske kraljice Elizabete II. je danes malo po 17. uri po srednjeevropskem času prispela v palačo Holyroodhouse v Edinburghu, ki je uradna rezidenca britanskega monarha na Škotskem. Na poti iz gradu Balmoral so ji izrazile spoštovanje množice ljudi, ki so se zbrale ob cesti.

EPA

Ob poti so se zbrale množice ljudi, ki so v tišini mirno spremljale povorko vozil. Nekateri so tudi jokali ali metali cvetje pred pogrebni voz. Lokalni predstavniki so iz spoštovanja spustili glave.

EPA
Reuters

Skozi naselja je vozil konvoj počasneje, v njem pa sta tudi kraljičina hči, princesa Anne, in njen soprog, admiral Tim Laurence.

Profimedia

Škotska premierka Nicola Sturgeon je Elizabeto II. označila za izjemno žensko. "Žalosten in pretresljiv trenutek, ko njena visokost kraljica še zadnjič zapušča svoj ljubljeni Balmoral," je zapisala na Twitterju. "Danes, na njenem potovanju v Edinburgh, se bo Škotska poklonila izjemni ženski," je dodala.

EPA
EPA

V Edinburghu bo pokojnica počivala v rezidenci Holyroodhouse, v ponedeljek pa jo bodo novi britanski kralj Karel III., princesa Anne, princ Andrew in princ Edward pospremili v katedralo St. Giles. Tam bo imela javnost prvič možnost bdeti ob krsti, preden jo odpeljejo v London.

EPA

Pogreb kraljice Elizabete II., ki se je v četrtek poslovila v starosti 96 let po več kot 70 letih vladavine, bo 19. septembra v Westminstrski opatiji v Londonu.

Na tisoče ljudi vse od novice o kraljičini smrti polaga cvetje pred Buckinghamsko palačo in gradom Windsor. Kraljeva uprava je pozvala žalujoče, da odstranijo ovoje s cvetja, lahko pa poleg cvetja polagajo tudi pisma in kartice. Ne sprejemajo pa plišastih medvedkov, balonov, prižganih sveč ali drugih predmetov.

Profimedia

Karel III. razglašen za kralja Avstralije in Nove Zelandije

Dan po formalni razglasitvi Karla III. za novega britanskega kralja je bil ta danes uradno razglašen tudi za kralja Avstralije in Nove Zelandije. Razglasitev je na slovesnosti v parlamentu v avstralskem glavnem mestu Canberra izvedel generalni guverner Avstralije David Hurley, v Wellingtonu na Novi Zelandiji pa premierka Jacinda Ardern.

Reuters

Na slovesnosti v Canberri so bili navzoči poslanci in senatorji iz vseh političnih taborov. Ob koncu so predvajali britansko himno, ki sedaj namesto Bog obvaruj kraljico govori Bog obvaruj kralja, na pol droga spuščene zastave pa so ponovno dvignili.

Reuters

Pred poslopjem parlamenta se je zbralo veliko ljudi, ki so spremljali razglasitev, je poročala nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na avstralsko tiskovno agencijo AAP.

Generalni guverner, ki v državi zastopa britansko krono, je označil Avstralijo za "nedokončan produkt", ki zdaj vstopa v novo obdobje. "Večina Avstralcev doslej ni poznala sveta brez kraljice Elizabete II., njena smrt predstavlja konec nekega obdobja," je dejal.

"Kralj Karel je vedno izkazoval veliko naklonjenost našemu narodu"

Predsednik avstralske vlade Anthony Albanese je dejal, da je vlada zaradi smrti kraljice velika žalost. "Kraljico Elizabeto smo občudovali zaradi njenega občutka dolžnosti, zaradi njene zavezanosti prebivalcem Združenega kraljestva, ljudem Commonwealtha, vključno z Avstralijo, in svetu na splošno," je povedal.

Razglasitev Karla III. za kralja Avstralije je označil za zgodovinski dogodek in napovedal, da bo v Avstraliji 22. septembra dan žalovanja. Pred tem bo premier Albanese z guvernerjem Hurleyjem odpotoval v Anglijo, kjer bo 19. septembra pogreb kraljice.

Podobna slovesnost kot v Canberri je danes potekala tudi v glavnem mestu Nove Zelandije. V parlamentu v Wellingtonu je premierka Jacinda Ardern po poročanju tujih tiskovnih agencij slovesno oznanila, da je "njegova visokost kralj Karel III. razglašen za našega vladarja".

Dodala je, da je za Novo Zelandijo po smrti kraljice Elizabete II. nastopilo obdobje sprememb. "Kralj Karel je vedno izkazoval veliko naklonjenost našemu narodu," je dejala.

V karibski otoški državi Antigva in Barbuda so v soboto na slovesnosti v prestolnici St. John's prav tako potrdili Karla III. za svojega novega kralja, a je premier Gaston Browne kmalu zatem za britansko televizijo ITV dejal, da namerava v roku treh let izvesti referendum o neodvisnosti od britanske monarhije, navaja dpa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta