Kraljev nagovor: Narodu bom služil z zvestobo in ljubeznijo

Jon Knez Jon Knez
09.09.2022 19:58

Kralj Karel III. je danes prvič nagovoril javnost. Zavezal se je dosmrtnemu služenju narodu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kralja Karla III. je pred Buckinghamsko palačo pričakalo več tisoč ljudi. 
Kralja Karla III. je pred Buckinghamsko palačo pričakalo več tisoč ljudi. 
Reuters

Danes je Karel III., dosedanji princ Charles, prvič v vlogi kralja nagovoril britanski narod. Obnovil je kraljičino zaobljubo dosmrtnega služenja narodu in dejal, da je bila kraljica, njegova ljubljena mati, vse življenje tako njegov navdih kot navdih celotne družine. "Dolgujemo ji za vso njeno neomajno požrtvovalnost. Poleg žalosti z mnogo vami delimo globoko hvaležnost. Na svoj 21. rojstni dan je obljubila, da bo vse svoje življenje služila narodu, in temu se poklanjam. /.../ Narodu bom služil z zvestobo, spoštovanjem in z ljubeznijo - kot vedno do zdaj," je kralj dejal v nagovoru narodu. Povedal je tudi, da je sinu, prestolonasledniku Williamu, podelil naziv valižanskega princa, ki ga je sam nosil približno petdeset let.

Precej manj priljubljen od mame

Čeprav je kralj postal takoj po kraljičini smrti, ga bo jutri formalno za kralja razglasil še poseben svet, kronanje bo kasneje. Pričakovati ga je prihodnje leto. Charles je uradne dolžnosti opravljal od 70. let prejšnjega stoletja, ko mu je mati podelila naziv valižanskega princa. V zadnjem obdobju je zaradi kraljičinih zdravstvenih težav moral prevzemati vedno več dolžnosti. Je pa precej manj priljubljen od pokojne kraljice. V anketi YouGov je maja letos pozitivno mnenje o kraljici podalo 81 odstotkov vprašanih, o princu Charlesu pa le 56 odstotkov. Tuje agencije poročajo, da je pred njim težka naloga, čeprav je bil za kralja vzgajan vse življenje, približno 70 let, saj bo nasledil kraljico, ki je bila pri ljudeh zapisana po dobrem.

Trussova oznanila konec druge elizabetinske dobe

Je pa državljane že v četrtek izpred rezidence na Downing Streetu 10 nagovorila nova premierka Liz Truss, ki je bila pred samo dvema dnevoma v Balmoralu na svoji prvi in zadnji avdienci pri Elizabeti II. Izrazila je globoko pretresenost in užaloščenost, dogodek pa označila za konec druge elizabetinske dobe. "Smrt njenega visočanstva je velik šok za državo in svet. Kraljica Elizabeta II. je bila skala, na kateri je bila zgrajena moderna Velika Britanija. Država se je pod njeno vladavino razvijala in rasla. Velika Britanija je velika država prav zaradi nje. /.../

Reuters

Njena življenjska služba je trajala večino naših živečih spominov. Bila je osebni navdih meni in mnogim Britancem. Njena predanost je bila zgled za vse nas." Nagovor je zaključila z besedami "naj Bog varuje kralja" in izdala, da si je novi kralj nadel ime Karel III., še preden je to sporočila Buckinghamska palača.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta