(FOTO in VIDEO) Nasa več kot zadovoljna, čestitke dežujejo: Rover Vztrajnost uspešno pristal na Marsu

Gr.G.
18.02.2021 21:30
Na Rdečem planetu bo proučeval njegovo atmosfero in geologijo ter iskal morebitne znake življenja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Nasin rover Perseverance (Vztrajnost), ki bo raziskoval Mars, je uspešno pristal na Rdečem planetu, od koder je že poslal tudi prve fotografije. 

Okoli 21.40 po našem času se je ločil od vesoljskega plovila. Nasini strokovnjaki so dogajanje prek spleta komentirali v živo. Vse je potekalo po načrtih. Ob 21.48 je rover vstopil v atmosfero Rdečega planeta, v kontrolni sobi pa so zaznali upočasnjevanje padanja. Prek YouTube je dogajanje v tem trenutku spremljalo več kot 2 milijona uporabnikov.

EPA

Senzorji so potrdili, da so se sprožila padala, ki bodo dodatno upočasnila spuščanje. Prav tako je rover odvrgel toplotni ščit, kar bo senzorjem omogočilo boljši "pogled" na površino. V tem trenutku se je rover Vztrajnost spuščal s hitrostjo 100 m/s in se je mahajal na višini 4,2 kilometra. Radar in navigacija sta se vključila in delovala.

Na višini 2,6 km se je padalo odcepilo in rover je ob 21.56 uspešno pristal na Marsu, od koder je že poslal prvi signal in prve fotografije.

EPA

Rover je pristal v kraterju, ki so ga poimenovani Jezero. Nasa je sicer 1040 kilogramov težko vozilo izstrelila pred skoraj sedmimi meseci z izstrelišča v Cape Canaveralu. Na Rdečem planetu bo proučeval njegovo atmosfero in geologijo ter iskal morebitne znake življenja. Njegova misija naj bi trajala dve leti, opremljen pa je z več kot 20 kamerami in znanstvenimi inštrumenti za meritve geologije in zbiranje vzorcev. 

EPA
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta