(FOTO in VIDEO) Odgovornost za napad na Dunaju prevzela Islamska država

A.L., STA
03.11.2020 19:20

Odgovornost za ponedeljkov teroristični napad na Dunaju, v katerem so bili ubiti štirje ljudje, ranjenih pa 22, je danes prevzela džihadistična skupina Islamska država.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA
EPA

"Vojak kalifata" je napad izvedel s strelnim orožjem in nožem ter v avstrijski prestolnici ubil ali ranil približno 30 ljudi, vključno s policisti, je danes sporočil IS na platformi Naschir News, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

EPA

Ponedeljkov napad na Dunaju je terjal štiri smrtne žrtve med civilisti, umrla sta dva moška in dve ženski, ranjenih je bilo 22 ljudi. Ubit je bil tudi napadalec, 20-letnik z avstrijskim in državljanstvom Severne Makedonije, ki je bil simpatizer skrajne skupine Islamska država.

Reuters

Avstrijska policija je v zvezi z napadom opravila 18 hišnih preiskav in prijela 14 ljudi, je danes sporočil avstrijski notranji minister Karl Nehammer. Švicarska policija pa je sporočila, da so v povezavi z napadom danes v bližini Züricha aretirali dva mlada moška.

EPA

Med žrtvami napada je tudi nemška državljanka.

EPA

Spomnimo, glede na navedbe policije naj bi se napadi zgodili na šestih različnih lokacijah. Prvi streli so odjeknili okoli 20. ure v bližini sinagoge na ulici Seitenstettengasse, a zaenkrat še ni povsem jasno, ali je bila takrat že zaprta sinagoga tarča napada. Moški je nato začel streljati na ljudi pred kavarnami in restavracijami, ki so bile na predvečer njihovega zaprtja v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa dobro obiskane. Številni mimoidoči so se v paniki razbežali.

EPA

Na Dunaju je trenutno mobiliziranih približno 1000 policistov, ki jim na pomoč prihajajo tudi kolegi iz drugih zveznih dežel. Policija zaenkrat še vedno izhaja iz domneve, da je bilo v napad vpletenih več storilcev in njihovo iskanje še vedno poteka. Nehammer je sicer popoldne na novinarski konferenci pojasnil, da v video gradivu, ki ga preiskuje policija, za zdaj ni dokazov o drugem napadalcu.

EPA

Dokler preiskava še poteka, bo na Dunaju veljala najvišja stopnja nevarnosti, je napovedal minister. V mestu tako še vedno velja poziv oblasti ljudem, naj ostajajo doma. Očitno so ga številni upoštevali, saj je središče mesta prazno, odprtih je malo trgovin, le redki potniki so se odločili za javni prevoz. Tudi dunajskim otrokom danes ni bilo treba v šole.

Prav tako zaradi iskanja morebitnih napadalcev na begu so sosednje Nemčija, Italija, Češka in Slovaška uvedle poostren nadzor na meji z Avstrijo. Italija je poleg tega za danes sklicala svet za nacionalno varnost, na katerem naj bi ocenili razmere v Evropi in varnostno stanje v Italiji.

Reuters

Slovenska policija je v povezavi z napadom na Dunaju okrepila delovanje na terenu, prav tako pa je v stalnem stiku s partnerskima agencijama in tujimi varnostnimi organi Avstrije in sosednjih držav, s katerimi poteka izmenjava podatkov v okviru tesnega mednarodnega sodelovanja.

V Avstriji je z današnjim dnem razglašeno tridnevno žalovanje, ki bo trajalo do četrtka. Ob 12. uri so se žrtvam napada poklonili z minuto molka. Na javnih stavbah zastave visijo na pol droga.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta