(FOTO in VIDEO) Po eksplozijah pozivnikov v Libanonu 11 mrtvih in 4000 ranjenih

STA, A.L.
17.09.2024 15:05

ZN so opozorili, da gre za izjemno zaskrbljujočo eskalacijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Število žrtev današnjih množičnih eksplozij pozivnikov v Libanonu, ki so jih nekateri označili za izraelski napad, se je povzpelo na najmanj 11, ranjenih pa na 4000, je po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa poročala libanonska televizija, ki se sklicuje na zdravniške vire. ZN so opozorili, da gre za izjemno zaskrbljujočo eskalacijo.

Med smrtnimi žrtvami je tudi 10-letna deklica, veliko pa je predvsem pripadnikov proiranskega gibanja Hezbolah. Iz slednjega so za napad že obtožili Izrael, enako je storil tudi Iran.

Reuters

Uradni Izrael se na dogajanje še ni odzval, Združeni narodi pa so zaskrbljeni. "Današnji razvoj dogodkov pomeni izjemno zaskrbljujočo eskalacijo v že tako nesprejemljivo tveganem kontekstu," je v dejala posebna koordinatorka ZN za Libanon Jeanine Hennis-Plasschaert.

Pozvala je "vse vpletene akterje, naj se vzdržijo kakršnega koli nadaljnjega ukrepanja ali napadalne retorike, ki bi lahko sprožila širši požar, ki si ga nihče ne more privoščiti".

Reuters
Reuters

Po informacijah, ki jih je pridobila libanonska televizijska mreža LBCI, naj bi prva poročila glede dogodka nakazovala, da je bil strežnik pozivnikov tarča kibernetskega napada, ki naj bi povzročil preobremenitev in pregrevanje litijevih baterij pozivnikov, ki naj bi nato eksplodirale.

Nemška letalska družba Lufthansa je danes sporočila, da je zaradi povečanih napetosti v regiji po eksplozijah pozivnikov po Libanonu prekinila vse lete v Tel Aviv in Teheran do vključno 19. septembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta