(FOTO in VIDEO) Pretresljivi prizori na reki Ganges: Nimajo denarja za pokope, po reki plavajo trupla, bojijo se novih okužb

A.L.
30.06.2021 10:43
Že maja so iz Indije pošiljali pretresljive prizore, ko je na bregove reke Ganges na severu Indije naplavilo več ducat trupel, domnevno žrtev covida.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Uradniki so takrat trdili, da so trupla priplavala iz sosednje zvezne države Utar Pradeš in pripadajo žrtvam covida, katerih revni sorodniki si niso mogli privoščiti upepelitve, ostanke so zato odvrgli v reko. Tuji mediji so takrat poročali, da so bila trupla napihnjena, saj so bila v vodi vsaj štiri do pet dni, tamkajšnje oblasti so jih nato odstranile. V okoliških mestih je zavladala panika zaradi možnosti okužb. Prizori trupel na rečnih bregovih so močno pretresli tako lokalne prebivalce kot tudi uporabnike spleta, kjer so zaokrožile fotografije.

Reuters

Zdaj se je zgodba ponovila, tuji mediji pišejo o številnih truplih, ki plavajo po reki Ganges. Prizori pričajo, da je situacija, povezana s koronavirusom, v Indiji nadvse resna, bolnišnice in krematoriji so polni. 

Družine v severni in vzhodni Indiji so aprila in maja trupla bližnjih zaradi finančnih stisk dale v reko, nekatere so zakopali v plitve grobove na obrežju. Monsunske poplave so povzročile močne tokove, s čimer so bili uničeni tudi grobovi, trupla pa je začelo raznašati po 2500 kilometrov dolgi reki.

Reuters

Uradniki v Allahabadu, kjer se pogrebnih obredov udeležujejo milijoni ljudi, so povedali, da so v zadnjih treh tednih sežgali skoraj 150 plavajočih trupel, v pripravljenosti so že za nova trupla, ki jih pričakujejo. Ocenjujejo, da je bilo ob izbruhu virusa ob Gangesu pokopanih okoli 600 ljudi, domačini medtem verjamejo, da je to le delček dejanskega števila. Bojijo se, da bi v prihodnjih tednih iz plitvih grobov na rečnem nabrežju priplavalo še več trupel pokojnikov.

Podobne težave imajo tudi druga večja verska središča na severu Indije, eden takšnih primerov je Varanasi. Tamkajšnji domačini se bojijo, da bodo trupla, v kolikor jih ne odstranijo, nevarna za še večje onesnaženje že tako ene najbolj onesnaženih vodnih poti na svetu. "To bi lahko povzročilo nevarne bolezni," je za AFP povedal Dipin Kumar, ki živi v bližini Gangesa v Allahabadu.

Reuters

Policija trenutno patruljira po reki in išče trupla, o čemer pričajo tudi fotografije, ki se pojavljajo na spletu. Eden od policistov je za AFP dejal, da jim delo otežuje hiter pretok reke, zaradi česar je trupla težko zvleči na kopno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta