(FOTO in VIDEO) Rusija izstrelila balistično raketo. ZDA: Bili smo obveščeni

M.R.
20.04.2022 22:09

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je Rusija uspešno izstrelila medcelinsko balistično raketo Sarmat. Šlo je za vajo, na njej pa so bile vadbene bojne glave, ki so, kot še trdi rusko ministrstvo, pristale na Kamčatki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izstrelitev rakete Sarmat
REUTERS

Šlo je za prvo izstrelitev testnega programa, še poudarja rusko ministrstvo. Po testih pa naj bi jeseni rakete Sarmat, vsaka tehta več kot 200 ton, v arzenalu ruske vojske nadomestile rakete Vojvoda.

Oglasilo se je tudi ameriško obrambno ministrstvo, ki je sporočilo, da so bile ZDA obveščene o testni izstrelitvi rakete, pri tem pa je predstavnik Pentagona John Kirby poudaril, da ta poteza ne predstavlja grožnje ZDA. "To ni bilo presenečenje," je dejal. 

REUTERS

Raketo so izstrelili iz severozahodnega izstrelišča Pleseck, bojne glave pa naj bi zadele tarče na polotoku Kamčatka, na daljnem vzhodu države. Oglasil se je tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je dejal, da so rakete odporne na vse moderne protiraketne obrambne sisteme. 

REUTERS

"To zares unikatno orožje bo okrepilo bojni potencial naših obrambnih sil, zanesljivo zagotovilo Rusiji varnost pred zunanjimi grožnjami in dalo misliti tistim, ki v agresivnem vzdušju grozijo naši državi," je še dejal ruski predsednik.

EPA

Rakete, ki naj bi nosile med 10 in 15 bojnih glav, naj bi imele domet do 18.000 kilometrov, letele pa naj bi s hitrostjo do 25.560 kilometrov na uro.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta