(FOTO in VIDEO) Tragedija: V Seulu v preveliki gneči umrlo najmanj 153 ljudi, žrtve v glavnem mlade ženske

K. Š., STA, Va
30.10.2022 07:00

Do stampeda je prišlo v soboto zvečer v seulski zabaviščni četrti Itaewon, na festivalu pred nočjo čarovnic. Organizatorji so očitno podcenili interes po omejitvah zaradi covida-19. Med žrtvami tudi tuji državljani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cvetje na mestu velike tragedije.
Reuters

Najprej so poročali o težavah več ljudi, nato o 59 mrtvih, zdaj že 153. Med smrtnimi žrtvami je tudi vsaj 20 tujih državljanov iz ZDA, Kitajske, Rusije, Uzbekistana, Francije, Avstrije, Norveške, Vietnama, Kazahstana, Irana in Šrilanke. Poškodovanih je bilo 134 udeležencev. Večina žrtev so bile mlade ženske, stare med 20 in 30 let, večino so jih tudi že identificirali.

EPA
Župan Seula Oh Se-hoon na prizorišču tragedije.
Reuters

Do stampeda je prišlo v seulski zabaviščni četrti Itaewon, kjer  pripravljajo vsakoletni festival pred nočjo čarovnic. Letos se je na tem relativno majhnem območju nagnetlo na tisoče mladih ljudi. Po nekaterih ocenah celo več kot 100.000, je poročal britanski BBC. To je bil prvi festival po omejitvah zaradi covida-19. 

Prepolna uličica Itaewon, preden se je zgodil stampedo. 
Reuters

Na pretresljivih posnetkih z dogodka je videti več kot deset negibnih ljudi, ki ležijo na tleh, reševalci pa jim skušajo pomagati.

EPA
EPA

Priče opisujejo prizore popolnega kaosa, ko so se ozke uličice priljubljenega mestnega predela napolnile z ljudmi. Številni so se znašli ujeti in se poskušali rešiti iz vse večje gneče, medtem ko so ljudje začeli padati drug po drugem. Reševalci in zdravniki, ki so prvi prihiteli na prizorišče, kmalu niso več mogli poskrbeti za vse žrtve in ranjene ter so se za pomoč obračali kar na mimoidoče.

Reuters
Reuters
Reuters

Mestne oblasti v Seulu so prejele že 2642 poročil o pogrešanih. Njihovi svojci na novice o njih čakajo v posebnem centru.

V Južni Koreji so razglasili žalovanje, medtem pa številni svojci še vedno čakajo na informacije o pogrešanih. 
Reuters

Južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol je razglasil dan žalovanja v državi. Svojcem žrtev je izrazil sočutje, poškodovanim pa zaželel, da bi jim bilo čimprej bolje. "To je tragično. Tragedija in katastrofa, ki se ne bi bila smela zgoditi, se je primerila v srcu Seula." Predsednik je obljubil temeljito preiskavo nesreče.

Južnokorejski notranji minister Lee Sang-min je dann po tragediji izjavil, da oblasti niso pričakovale tolikšnega števila ljudi na festivalu. Branil je tudi odločitev, da na območju ni bilo večjega števila policistov, češ da jih je bilo veliko na drugem koncu mesta, kjer je bil organiziran večji protest.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta