(FOTO in VIDEO) Trumpovi privrženci vdrli v kongresno palačo, v streljanju ena oseba umrla, napadli tudi predstavnike medijev. Odzval se je Janša

A.L., STA
06.01.2021 20:49
Privrženci predsednika ZDA Donalda Trumpa so danes vdrli v kongresno palačo in prekinili proces potrditve izida predsedniških volitev 3. novembra. Zasedanje obeh domov kongresa je prekinjeno. Poslanci so se zatekli v svoje pisarne. Novinarka New York Timesa poroča, da naj bi na območju dogajanja našli eksplozivno napravo. Šlo naj bi za cevno bombo. Posnetki kažejo, da so Trumpovi pripadniki napadli tudi predstavnike medijev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA
EPA

Policija je v poslopju ameriškega kongresa izvlekla orožje, uporabili so tudi solzivec, poročajo ameriški mediji. Ena oseba je ranjena, poroča CNN. Vodstvi senata in predstavniškega doma sta na varnem, prav tako podpredsednik Mike Pence in njegova naslednica Kamala Harris.

EPA

Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden je predsednika Donalda Trumpa pozval, naj nemudoma javno zahteva konec obleganja. "Naša demokracija je pod napadom, kot ga še ni bilo, napadom na vladavino prava in predstavnike ljudstva," je dejal Biden. 

EPA
EPA

Trumpu je sporočil, da besede predsednika ZDA lahko navdihnejo ali podžigajo, zato je od njega zahteval, naj ustavi to obleganje. Ob odhodu z odra se je še obrnil k novinarjem in dodal: "Dovolj je dovolj, dovolj!"

Med Bidnovim nagovorom iz Wilmingtona so ameriški mediji potrdili, da je v drugem krogu volitev v zvezni senat poleg Raphaela Warnocka zmagal tudi drugi demokrat John Ossoff. Demokrati bodo tako imeli naslednji dve leti večino tudi v senatu.

EPA

Predsednik ZDA Donald Trump je v kratkem video nagovoru svoje podpornike pozval, naj gredo domov v miru. Video je sicer začel s trditvijo, da so mu ukradli volitve.

"Vem, da trpite. Imeli smo volitve, ki so bile ukradene. To je bila velika zmaga in vsi to vedo, še posebej druga stran. Ampak zdaj morate iti domov, moramo imeti mir. Moramo imeti zakon in red in moramo spoštovati velike ljudi iz zakona in reda. Nočemo, da bi bil kdo poškodovan," je dejal Trump potem, ko so se vrstila poročila o oboroženih spopadih na kongresu in najmanj eni ženski, ki so jo ustreljeno odpeljali v bolnišnico.

EPA

"Takega časa še ni bilo, ko se zgodi taka stvar, ko vzamejo meni, vam in državi. To so bile volitve prevare. Vendar ne smemo nasedati tem ljudem. Moramo imeti mir. Zatorej pojdite domov. Imamo vas radi. Vi ste zelo posebni. Videli ste, kaj se je zgodilo. Videli ste kako obravnavajo druge. To je tako zlobno. Vem, kako se počutite, ampak pojdite domov in pojdite v miru," je še dejal Trump, potem ko ga je Biden pozval, naj svoje podpornike javno pozove k umiku.

EPA

V streljanju, do katerega je prišlo med kaotičnim dogajanjem, je bila ustreljena ženska, ki je kasneje umrla, poroča CNN, ki drugih podrobnosti o dogodku ne navaja. CNN poroča še o več ranjenih policistih, vsaj enega so odpeljali v bolnišnico. Protestniki so vdrli tudi v senatno dvorano, eden od protestnikov je, kot kažejo posnetki televizijske mreže CNN, sedel na sedež predsedujočega, kjer je še malo pred tem sedel podpredsednik Pence.

EPA
EPA

Na poti v poslopje ameriškega kongresa je nacionalna garda, je sporočila Bela hiša. Podpredsednik Mike Pence pa je protestnike pozval, naj takoj zapustijo Kapitol. "Na ukaz predsednika Trumpa je na poti nacionalna garda z drugimi pripadniki zveznih enot," je tvitnila Trumpova tiskovna predstavnica Kayleigh McEnany.

Podpredsednik ZDA Mike Pence, ki je vodil zasedanje v senatu, je ostro obsodil proteste. "Vsak ima pravico do mirnega protesta, a tega napada na Kapitol ne bomo tolerirali," je tvitnil. 

EPA

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so kongresnikom in drugim v poslopju naročili, naj si nadenejo plinske maske. Nekateri ameriški mediji dogajanje opisujejo kot poskus državnega udara s strani Trumpovih privržencev.

EPA
EPA

"Predsednik ZDA spodbuja k udaru. Ne bo nas prestrašil," pa je tvitnila demokratska članica predstavniškega doma Karen Bass.

EPA

Gre za prvi napad na ameriški kongres po letu 1812, ko so ga zažgale britanske sile. Washington je kasneje doživel številne velike proteste, vendar so Trumpovi podporniki prišli v zgodovino kot prvi, ki jim je uspelo vdreti v poslopje. Kongresna palača je trenutno obkoljena z vseh strani.

EPA

Pred tem je Trump privržence med govorom pred Belo hišo pozval, naj gredo nad kongres, sam pa se je umaknil v Belo hišo. Trump ne priznava volilnega poraza proti demokratu Josephu Bidnu in še naprej trdi, da so bile volitve velika prevara, česar pa mu doslej ni uspelo z ničemer dokazati.

EPA

Napad na kongres je presenetil kongresno policijo, ki je sicer poslopje zavarovala z barikadami in enotami, ki so tudi uporabile solzivec, vendar je bilo policistov premalo. Županja Washingtona Muriel Bowser je pred pričakovanimi protesti poklicala na pomoč nacionalno gardo, vendar vojske okrog kongresa ni bilo.

EPA

Pred napadom je kongres začel formalno sejo za potrditev izida glasovanja elektorjev 14. decembra, ki so prisodili zanesljivo zmago Bidnu nad Trumpom s 306 proti 232. Biden je dobil tudi skoraj osem milijonov glasov volivcev več od Trumpa.

EPA
EPA

Predsedujoči skupnemu zasedanju podpredsednik ZDA Mike Pence je tik pred začetkom seje kongresu pisno sporočil, da nima ustavnih pooblastil za spreminjanje volilnega izida, kot je to zahteval Trump.

EPA
EPA

Potrjevanje izida volitev so sicer skorja nemudoma prekinili Turmpovi kongresni podporniki z ugovorom na izid volitev v Arizoni, potem so nameravali storiti podobno še z drugimi državami, kjer je zmagal Biden, a je nato prišlo do vdora v kongres.

EPA

Vodja senatne večine republikanec Mitch McConnell je v svojem nagovoru kolege pozval, naj ne vlagajo ugovorov, ker bodo s tem škodili Ameriki. "Volivci so povedali svoje in če jih preglasujemo, bomo za vedno škodovali naši republiki," je dejal McConnell preden, se je s kolegi zatekel na varno.

AP
EPA

Vdor v kongres je streznil tudi komentatorje Trumpu naklonjene televizije Fox News, ki izražajo ogorčenje nad dogajanjem, čeprav hkrati s protestniki in Trumpom krivijo tudi kongresno policijo, da ni bolje poskrbela za varnost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.