(FOTO in VIDEO) Tudi Slovenci opazovali popoln Sončev mrk v Dallasu: Bil bi razočaran nad ZDA, če bi to zamudil

Štiri minute je trajal popoln sončev mrk v Dallasu, kamor je zaradi tega dogodka prispelo okoli milijon turistov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Večerov izlet po jugu ZDA se je zaključil z ogledom popolnega Sončevega mrka. Čeprav vremenska napoved ni obetala nič dobrega, se je malo pred edinstvenim dogodkom nebo nad Dallasom razjasnilo, za štiri minute pa je teksaško mesto prekrila tema.

Uro pred popolnim sončevim mrkom je skupina 40 Slovenk in Slovencev, ki so bili na Večerovem izletu po jugu ZDA v organizaciji Turistične agencije Sonček, prispela na mesto organiziranega ogleda tega pojava, ki ga bomo v Sloveniji naslednjič doživeli leta 2081. Zjutraj so oblaki še prekrivali pogled proti soncu, toda okoli poldneva se je začelo kljub drugačnim obetom jasniti. Okoli 12.30 po lokalnem času so prvi začeli pogledovati v nebo, začel se je sončev mrk. Ob 13.42 pa je Dallas zajela tema, množica je začela vpiti od navdušenja. Štiri minute je trajal popoln sončev mrk v Dallasu, kamor je zaradi tega dogodka prispelo okoli milijon turistov.

Miha Dajčman
Toni Moore, Dallas, organizator ogleda sončevega mrka
Miha Dajčman

Vodja Trinity parka v Dallasu, Toni Moore nam je dejal, da imajo na mostu Ronalda Kirka krasno priložnost gostiti prek osem tisoč obiskovalcev, ki so si prišli ogledati ta enkratni dogodek. "Veseli smo, da ste del tega tudi Slovenci. Zaradi Dallas Maverickov smo veliki prijatelji. Super, da smo to lahko skupaj obeležili."

Skupno je v Dallas na ogled mrka prišlo okoli milijon ljudi iz drugih ameriških mest. "Ljudje so se imeli lepo, dogodek je krasno uspel. Hvala tudi vam, Slovencem. Nekaj posebnega je videti, kako svetloba preide v temo. Ljudje so to doživeli na različne načine. Le srečneži so ujeli ta trenutek," je še dejal Toni Moore.  

Sončev mrk, ZDA, Dallas, Večerov izlet
Miha Dajčman

Udeleženec Večerovega izleta, Škofjeločan Rok Berčič je bil nad Sončevim mrkom navdušen bolj kot na tekmo Dallasa proti Houstonu. "Odlično, nepopisno. Dokler tega ne vidiš v živo, si ne moreš predstavljati, kako to sploh izgleda. Vrhunska stvar, ki jo lahko vidiš le enkrat v življenju. Ker je bilo zjutraj oblačno, sem bil kar slabe volje. Bil bi razočaran nad ZDA, če bi to zamudil. Deset minut prej se je, kot po naročilu, nebo razjasnilo. Zares enkraten dogodek," je še navdušeno povedal.

Na ogled Sončevega mrka je v Dallas prišlo okoli milijon ljudi. 
Miha Dajčman
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta