(FOTO in VIDEO) Zelenski prvič spregovoril o ukrajinskem vdoru na rusko ozemlje

STA, M.R.
11.08.2024 09:02

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prvič priznal vdor ukrajinskih sil v rusko obmejno regijo Kursk. V večernem video nagovoru pet dni po začetku ofenzive je dejal, da so z njo "potisnili vojno na ozemlje agresorja".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinski oklepnik v bližini meje z Rusijo.
REUTERS

Volodimir Zelenski je v nagovoru dejal, da mu je vrhovni poveljnik vojske Oleksandr Sirski "že večkrat poročal o napredovanju vojne na ozemlje agresorja".

Ukrajinski tank ob meji z Rusijo
REUTERS

Dodal je, da Ukrajina dokazuje, da je sposobna zagotoviti pravico in pritiskati na agresorja. Rusija je pred tem v soboto sporočila, da je z obmejnega območja regije Kursk evakuirala več deset tisoč ljudi in začela t.i. protiteroristično operacijo.

Niti Zelenski niti ukrajinska vojska sicer še niso posredovali podrobnosti o trenutnem stanju napredovanja ukrajinske vojske na rusko ozemlje.

Ruski helikopter med boji z ukrajinskimi silami, ki so vdrle v regijo Kursk. 
REUTERS

Ukrajinski predsednik je v zadnjih dneh le posredno namignil na napad v smeri Kurska, ko je v četrtkovem večernem nagovoru dejal, da bi morala Rusija, ki je prinesla vojno v Ukrajino, tudi sama čutiti posledice tega, kar je storila.

Evakuacija v regijij Kursk
EPA

Aleksej Smirnov, guverner obmejne kurske regije, kjer se ruske sile že več dni borijo proti vdoru ukrajinskih enot, je dejal, da je bilo v mestu Kursk poškodovanih najmanj 13 ljudi, od teh dva huje, potem ko so ostanki sestreljene ukrajinske rakete ponoči padli na stanovanjsko poslopje. Izbruhnil je tudi požar, je na Telegramu zapisal Smirnov.

V Kijvu zbita oče in sin

V ruskem raketnem napadu v bližini ukrajinske prestolnice Kijev sta bila ponoči ubita dva človeka, še trije ljudje so bili ranjeni, so danes sporočile ukrajinske oblasti. Med smrtnimi žrtvami je tudi štiriletni otrok. Ruska stran je medtem poročala o več ranjenih med ukrajinskim raketnim napadom v mestu Kursk.

Štiriletni deček in njegov oče sta umrla, ko so ostanki sestreljene ruske rakete padli na stanovanjsko zgradbo v okrožju Brovari vzhodno od Kijeva. Po navedbah ukrajinskih služb so ju našli mrtva pod ruševinami zgradbe.

V napadu so bili huje ranjeni trije ljudje, med njimi tudi 13-letni otrok, je na Telegramu danes sporočila ukrajinska služba za nujno pomoč.

Po poročanju novinarjev francoske tiskovne agencije AFP so eksplozije v soboto zvečer odjeknile v središču in vzhodno od Kijeva. V prestolnici so se oglasile sirene za zračni napad in na nebu je bilo videti vsaj dva bliska, je povedal novinar AFP.

Kijevska vojaška uprava je v objavi na Telegramu sporočila, da so bili aktivirani sistemi protizračne obrambe mesta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta