Moskva na obmejno območje pošilja dodatne vojake in obveščevalce. Putin: Kijevski režim je izvedel obsežno provokacijo

STA, Va
07.08.2024 15:55

V Moskvi so se odzvali na dogajanje v regiji Kursk.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vladimir Putin
EPA

Ruski predsednik Vladimir Putin je dan po ukrajinskih napadih na regijo Kursk izjavil, da je "kijevski režim izvedel še eno obsežno provokacijo". Pri tem "nediskriminatorno strelja iz različnih vrst orožja, vključno z raketami, na civilne zgradbe, stanovanjske hiše in reševalna vozila", je Putin rekel na seji vlade, ki jo je na Telegramu delno prenašal Kremelj.

Putin je še pojasnil, da se bo na srečanju z ministrstvom za obrambo, generalštabom ruskih oboroženih sil in rusko obveščevalno službo FSB v kratkem podrobneje seznanil z razmerami na območju.

Moskva: "Sovražnikovo gibanje naprej na rusko ozemlje je bilo preprečeno"

Obrambno ministrstvo v Moskvi je pred tem sporočilo, da je ruska vojska preprečila prodor ukrajinskih sil v regijo Kursk, ki se je začel v torek zjutraj. Ukrajinska stran naj bi bila izgubila 260 vojakov in 50 oklepnih vozil. Teh trditev po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva so bili na obmejno območje napoteni dodatni vojaki in pripadniki FSB, ki so zadolženi za varovanje meje. Spopadi po navedbah Moskve še potekajo, "sovražnikovo gibanje naprej na rusko ozemlje pa je bilo preprečeno".

Od začetka napadov je bilo po podatkih ruskih oblasti ubitih najmanj pet ljudi, 24 pa ranjenih, med njimi tudi otroci. Z obmejnega območja so evakuirali na tisoče ljudi in odpovedali vsa množična zborovanja.

Preiskovalni odbor v Moskvi, najvišji ruski organ pregona, je medtem sprožil kazenski postopek zaradi terorističnega napada na rusko ozemlje, kot je uradno navedel.

Napeto v obmejnih regijah

Ukrajina odgovornosti za vdor na rusko ozemlje, najresnejši v zadnjih mesecih, ni prevzela. Je pa varnostni vir v Ukrajini za AFP povedal, da je Kijev v torek nad regijo Kursk z dronom sestrelil ruski helikopter.

Na napade je na družbenih omrežjih namigoval tudi svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak, ne da bi jih bil izrecno omenil. Moskva je svoje "obmejne regije nekaznovano uporabljala za množične zračne in topniške napade", je dejal.

Tarča ukrajinskih napadov z raketami in droni sta bili ponoči tudi regiji Voronež in Belgorod, od koder lokalne oblasti poročajo o škodi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta