(FOTO) Michel: EU bo storila vse, da bo Ukrajina dobila vojno z Rusijo. Zadnje ure za ukrajinske marince v Mariupolju?

STA, A.L.
20.04.2022 08:32

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je danes ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu zagotovil, da bo Evropska unija storila vse, da bo Ukrajina dobila vojno z Rusijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Volodimir Zelenski je EU pozval k sprejetju novega svežnja sankcij, v katerem bo tudi embargo na uvoz nafte. Oba sta se zavzela za čim prejšnji začetek obnove Ukrajine.

Charles Michel je med svojim obiskom v Kijevu Zelenskemu zagotovil, da Ukrajinci niso sami in da je EU z njimi. "Storili bomo vse, da bo Ukrajina zmagala v tej vojni," je poudaril na skupni novinarski konferenci z ukrajinskim predsednikom.

EU po njegovih besedah ves čas dela na sankcijah proti Rusiji. O tem sta danes govorila tudi z Zelenskim, da bo lahko državam članicam podal predloge za nadaljnje sankcije, je povedal Michel.

Ukrajinski predsednik se je ob tem zavzel za sprejetje šestega svežnja sankcij proti Rusiji, ki mora po njegovih besedah vključevati tudi embargo na uvoz ruske nafte v EU. "Brez tega sveženj ne bo dovolj močen," je poudaril. Pozval je še k izključitvi vseh ruskih bank iz sistema Swift.

Predsednika Evropskega sveta in Ukrajine sta spregovorila tudi o vojaški pomoči Evropske unije Kijevu, pri čemer je Zelenski pozval k dobavi orožja, ki ga Ukrajini primanjkuje.

Oba sta se ob tem zavzela, da se obnova v vojni uničenih ukrajinskih mest in začne čim prej. Michel je za 5. maj napovedal donatorsko konferenco, s katero bodo vzpostavili solidarnostni sklad za obnovo Ukrajine.

Sogovornika sta govorila še o ukrajinski prošnji za članstvo v EU, potem ko je Ukrajina v začetku tedna odgovorila na prvi del vprašalnika, ki je podlaga za pripravo mnenja Evropske komisije. Michel pričakuje, da bo komisija mnenje pripravila do konca junija, nato pa bo on odločil, kdaj bo to uvrstil na dnevni red Evropskega sveta.

Zadnje ure za ukrajinske marince v Mariupolju?

Poveljnik ukrajinskih marincev v Mariupolju je opozoril, da se njegove sile morda soočajo "s svojimi zadnjimi dnevi, če ne urami", in pozval k evakuaciji.

"Sovražnik nas v številu prekaša z deset proti enemu," je zgodaj davi v zapisu na Facebooku sporočil poveljnik marincev Serhij Volina, čigar enota se je zatekla v jeklarno Azovstal v Mariupolju.

Velik tovarniški kompleks s podzemnimi tuneli je tarča intenzivnega obleganja ruskih sil, ki so nedavno sprožile veliko ofenzivo na vzhodu Ukrajine, obenem pa še naprej skušajo zavzeti Mariupolj.

Rusi so po besedah Voline v prednosti tako "v zraku, v topništvu, v silah na kopnem, v opremi in v tankih". "Branimo zgolj en objekt - tovarno Azovstal, kjer so poleg vojaškega osebja tudi civilisti," je dodal.

"Pozivamo in prosimo vse svetovne voditelje, naj nam pomagajo," je v videu še dejal Volina in jih pozval, naj jim zagotovijo evakuacijo v tretjo državo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters

Rusija je sicer v zadnjih dneh že večkrat pozvala ukrajinske branilce v Mariupolju, naj položijo orožje in se predajo, kar naj bi jim zagotovilo preživetje. Doslej so ukrajinski vojaki vse ponudbe zavrnili, je pa rusko obrambno ministrstvo danes ponovilo svojo ponudbo in kot rok za predajo navedlo 14. uro po moskovskem času, poroča britanski BBC.

Ukrajinski predsednik Zelenski je pozno v torek razmere v obleganem mestu opisal kot "tako težke, kot so sploh lahko", Rusijo pa obtožil, da blokira vzpostavitev humanitarnih koridorjev za rešitev civilistov.

Ruski generalpolkovnik Mihail Mizincev je medtem zatrdil, da ni v torek nihče izkoristil humanitarnega koridorja iz Mariupolja, za danes popoldne pa napovedal odprtje novega, ki bi vodil iz jeklarne Azovstal. Namenjen naj bi bil tako civilistom kot vojakom, ki bi se predali.

(INFOGRAFIKA) Cilj je jasen: Povečati (pro)rusko ozemlje na celotno regijo Donbas

Reuters

Zelenski je v nočnem nagovoru znova pozval zahodne zaveznice tudi k dobavi dodatnega orožja. Če bi Ukrajina imela dostop do boljše oborožitve, primerljive s takšno, kakršno imajo zavezniki in Rusija, bi že končali to vojno, je prepričan.

Zdi se mu tudi nepravično, da je Ukrajina še vedno prisiljena prositi za to, kar "njeni partnerji shranjujejo že leta". Če imajo te države orožje in strelivo, ki ga potrebuje Ukrajina, "je njihova moralna dolžnost pomagati zaščititi svobodo, rešiti življenja tisoče Ukrajincev", je dejal Zelenski.

Reuters

(FOTO) Kijev spet tarča, boji za železarno v Mariupolu. Ruska stran: Pri Harkovu smo likvidirali skupino 30 poljskih plačancev

Norveška dobavlja orožje Ukrajini, ki izraža kritike na račun Nemčije

Norveška je danes oznanila, da bo Ukrajini dobavila sto raketnih sistemov za zračno obrambo, ki naj bi jih že odposlali. Medtem Ukrajina stopnjuje pritisk na nemškega kanclerja Olafa Scholza, ki je nekoliko zadržan pri izpolnjevanju zahtev Ukrajincev po težjem orožju, kot so tanki in letala, poročajo tuje tiskovne agencije.

Norveška je danes napovedala pošiljko Ukrajini kot del pomoči v vojni proti Rusiji. Norveška vlada je že pred tem odobrila donacijo 4000 protitankovskih raket ter drugih vrst zaščitne in vojaške opreme ukrajinskim silam.

"Konflikt v Ukrajini je lahko dolgotrajen, država pa je odvisna od mednarodne podpore, da se lahko upre ruski agresiji. Zato se je vlada odločila, da Ukrajini podari sistem zračne obrambe mistral," je dejal norveški obrambni minister Bjorn Arild Gram.

Gram je dodal, da pošiljka "ne bo imela večjega vpliva na nacionalno operativno zmogljivost", saj gre za orožje, ki so ga norveški organi že tako nameravali zamenjati. Orožje je bilo po njegovih besedah že poslano v Ukrajino, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Medtem pa se zaradi zahtev Ukrajine po orožju stopnjuje pritisk na nemškega kanclerja, kljub njegovi napovedi, da bo Berlin financiral orožje, ki ga bo Ukrajina naročila pri nemški industriji.

V Kijevu napoved sprejeli z "velikim razočaranjem in grenkobo"

Scholz je v torek zvečer povedal, da je vlada pozvala nemške proizvajalce orožja, naj sestavijo seznam materiala, ki bi ga lahko dobavili v bližnji prihodnosti. Povedal je, da bo Berlin zagotovil potrebna finančna sredstva.

Scholz je kot primere navedel protitankovsko orožje, opremo za zračno obrambo in strelivo, ni pa omenil tankov in letal, ki jih je zahtevala Ukrajina. Več drugih evropskih držav je medtem že napovedalo dobavo težjega orožja Ukrajini.

Ukrajinski veleposlanik v Berlinu Andrij Melnik je dejal, da so v Kijevu napoved sprejeli z "velikim razočaranjem in grenkobo". Po njegovih besedah je na voljo približno 100 tankov tipa marder, ki jih nemška vojska uporablja za usposabljanje in bi jih lahko takoj poslali v Ukrajino.

Dejal je, da ima Nemčija tudi 800 transportnih tankov, ki jih večinoma ne uporablja, in dejal, da bi bila dobava oklepnih mobilnih artilerijskih enot howitzer 2000 lahko odločilna za bitke proti Rusiji. Scholz je sicer v torek dejal, da so možnosti za pošiljanje orožja iz lastnih zalog nemške vojske dosegle mejo, kar je Melnik označil za nerazumljivo.

Nemške oborožene sile sicer Ukrajini pomagajo tudi na druge načine. Danes je iz Kölna na letališče poljskega mesta Rzeszow poletelo evakuacijsko letalo A310 medevac, s katerim bodo v Nemčijo prepeljali ranjence, da bi zagotovili boljšo zdravstveno oskrbo najhujših poškodb. Podobno operacijo so izvedli prejšnji teden.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta