(FOTO) Na Kosovu prva opozorila zaradi srbskih registrskih tablic

STA, Gr.G.
01.11.2022 20:12

Srbska vojska je od danes zaradi razmer na Kosovu v stanju pripravljenosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Oblasti na Kosovu od danes opozarjajo voznike, ki imajo na svojih vozilih še vedno srbske registrske tablice. Do zgodnjega popoldneva so kosovski uradniki samo na mejnem prehodu Jarinje izdali 40 opozoril, poročanje kosovske tiskovne agencije Kosovapress povzema nemška tiskovna agencija dpa. Srbi na severu Kosova nasprotujejo odločitvi Prištine, v skladu s katero morajo lastniki vozil s srbskimi registrskimi oznakami na Kosovu te zamenjati z oznakami Kosova. Do zdaj je le nekaj Srbov preregistriralo svoja vozila.

EPA

Vlada v Prištini je rok za preregistracijo vozil, ki bi se iztekel v ponedeljek, podaljšala do 21. aprila 2023, implementiran pa bo v več fazah. Kot je v petek dejal kosovski premier Albin Kurti, so odločitev sprejeli kot odgovor na povečano mednarodno "občutljivost" za mir in varnost na Kosovu.

Med 1. in 21. novembrom bodo prebivalci, ki ne bodo preregistrirali vozil, prejeli opomin, med 21. novembrom in 21. januarjem bodo kršiteljem izdali denarne kazni, od takrat do dokončnega izteka roka pa bodo lahko koristili poskusne tablice. Po 21. aprilu bo dovoljena izključno raba tablic republike Kosovo.

Reuters

Srbska vojska je od danes zaradi razmer na Kosovu v stanju pripravljenosti, je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal srbski obrambni minister Miloš Vučević in navedel, da je to ukaz predsednika Aleksandra Vučića. Vučević je v gostovanju na TV Happy dejal, da Srbija zagovarja dialog, a tudi, da je vojska pripravljena izvršiti vsak ukaz predsednika Vučića, ki je po ustavi njen vrhovni poveljnik, da bi zaščitila "vse državljane Srbije, vključno s Srbi na Kosovu".

Srbske oblasti vztrajajo, da namere Prištine niso v skladu z dosedanjimi dogovori in da Kosovo ni upoštevalo priporočil Bruslja in Washingtona.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta