(FOTO) Na Norveškem odkrili spomenik žrtvam pokola na otoku Utoya

STA, Va
18.06.2022 22:03

Sestavlja ga 77 bronastih stebrov - za vsako od žrtev, ki jim je življenje leta 2011 vzel skrajno desni terorist Anders Behring Breivik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Slovesnosti skoraj 11 let po najhujšem mirnodobnem napadu v zgodovini Norveške so se med drugim udeležili tako preživeli, svojci in bližnji žrtev kot premier Jonas Gahr Store in norveški prestolonaslednik Haakon. "Mi kot narod potrebujemo kraj spomina. Kraj, ki nas bo za vedno spominjal na tiste, ki smo jih izgubili. Kraj, kjer lahko naši otroci in vnuki izvedo, kaj se je zgodilo, kakšne so posledice skrajno desnega ekstremizma in sovraštva," je dejal premier.

Norveški premier Jonas Gahr Store
EPA

Danes 43-letni Breivik, ki sebe imenuje Fjotolf Hansen, je 22. julija 2011 v vladnem predelu Osla sprožil avtomobil bombo in ubil osem ljudi. Nato se je odpravil na otok Utoya in v morilskem pohodu ubil 69 ljudi, med njimi večinoma najstnike, ki so se udeležili tabora pomladka norveške laburistične stranke. Kasneje je dejal, da jih je ubil, ker so podpirali multikulturalizem.

Za to je bil leta 2012 obsojen na najvišjo kazen 21 let zapora z možnostjo predčasnega odpusta po desetih letih. Sodišče je sicer januarja njegovo prošnjo zavrnilo, češ da še vedno predstavlja grožnjo družbi.

epa10020507 Crown Prince of Norway, Haakon (C), during the opening of the national memorial site for the victims of the 2011 terrorist attacks on the Government Office Complex in Oslo and on the island of Utoya, in Hole, Norway, 18 June 2022. Crown Prince Haakon, Prime Minister Jonas Gahr Store and the mayor of Hole municipality Syver Leivestad will attend the opening, with survivors, volunteers, aid workers and others also participating. EPA/Lise Aserud NORWAY OUT
Lise Aserud

Danes odkriti spomenik je sestavljen iz 77 stebrov, pri čemer prvi kaže v smer, kjer je stalo sonce, ko je v Oslu eksplodirala bomba, drugi pa v smer položaja sonca med napadom na Utoyi.

Spomenik je sprožal tudi polemike. Nasprotovali so mu zlasti prebivalci otoka, tudi tisti, ki so na dan napada pomagali žrtvam, saj trdijo, da bo tam postavljeni spomenik podaljševal njihovo travmo.

Norveško sodišče je februarja lani zavrnilo njihove pritožbe, ko je odločilo, da koristi spomenika odtehtajo morebitne travme, ki jih bo obudil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta