(FOTO) Poplave na Češkem: Skrbi povzročajo jezovi, najhuje na jugu in severovzhodu. Volitev ne bodo prestavili

Jon Knez Jon Knez
19.09.2024 03:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mostovi so odrezani od vasi.
Robert Balen

Čeprav se je vreme nad srednjo Evropo izboljšalo, posijalo je sonce, padavin ni več napovedanih, so razmere po hudih poplavah, ki jih je povzročil ciklon Boris, še zmeraj negotove. Najhuje je na Poljskem in Češkem, predvsem na severozahodu, ob meji s Poljsko in na jugu države. Na jugu, kamor smo se odpravili iz Avstrije, so razmere najslabše v okolici Čeških Budejovic in Brna. Izvedeli smo, da vodotoke na jugu polni akumulacijsko jezero Rožmberk. Skozi jezero teče reka Lužnica, v preteklih dneh je bil pretok 100 kubičnih metrov na sekundo. Jez ni uspel regulirati vse vode. Pretok skozenj je bil od 20 do 30 kubičnih metrov na sekundo, pričakujejo, da bo še večji. Reka Lužnica je zato v najvišji, tretji poplavni stopnji. Lužnica se izliva v Vltavo, ki teče čez osrednji del Češke, tudi skozi Prago. Mesta, skozi katera teče reka, so pripravljena na evakuacijo. Vse bo odvisno od vremenskih razmer, čeprav padavin ne napovedujejo več. 

Poplavljene ceste na jugu Češke.
Robert Balen

Pripravljeni na evakuacijo, ki najbrž ne bo potrebna

Ogroženo je tudi mesto Veseli, kjer doslej še ni bilo kritično, a se bojijo poplavnega vala Lužnice. "Vodostaj počasi narašča. Skrbi nas, da bo zaradi Rožmberka reka narasla hitreje, kot pričakujemo. Če bo treba, bomo izvedli takojšnjo evakuacijo, vendar za zdaj kaže, da to ne bo potrebno," je včeraj za Češko tiskovno agencijo (ČTK) povedal župan mesta Vit Rada. Na evakuacijo, če bo voda prestopila protipoplavne nasipe, so pripravljeni tudi v Alšovem nabrežju in okolici. Skupno je bila danes zjutraj na jugu Češke najvišja poplavna nevarnost v 16 krajih. Največji vodostaj poleg Lužnice imajo še reke Blanice, Malša, Stropnice in Nežarka.

Iz Čeških Budejovic se odpravimo proti jugu. Od domačinov izvemo, da je najhuje v vasi Plav. Na rondoju pred odsekom avtoceste proti Linzu, ki je tik pred odprtjem, naletimo na zaporo. Kljub temu z avtom zapeljemo mimo, a nam delavca z rokami nakažeta, naj ne peljemo naprej. Iz češčine razberemo, da za vogalom stoji policija. Okej, gremo peš. Prijazna mlada policista razložita, da naprej spuščajo le domačine, saj na cesti ni varno. Lahko greste peš. Koliko je do vasi? Štiri kilometre, pri mostu zavijete levo. Navigacija pravi 55 minut. Gremo.

Robert Balen

Do poplavljenih vasi možno le peš

Med potjo vidimo poplavljena polja. Odtoki pod cesto ne uspejo požirati tolikšne količine vode. Smrdi po mulju. Tu in tam pripelje kak avto, tudi kolesar. Sicer vlada popolna tišina. Cesta ni ogrožena, zlahka bi jo prevozili. S fotoreporterjem zato preklinjava policiste, skušava ustaviti kak avto, ampak zaman. Vsak se briga zase. Lokalci se ne ozirajo na druge. 

Pripešačimo do naselja ob reki Malši, ki se v Budejovicah izliva v Vltavo. Vidimo razsežnosti poplav. V vasi ni skoraj nikogar. Le tu in tam kak starejši občan. Ekipa z lokalne televizije snema prispevek. Gremo za njimi in pridemo do vaške plaže oziroma do tega, kar je od nje ostalo. Igrišči za odbojko in nogomet sta popolnoma pod vodo. Sredi reke vidimo stopnice na most. Do tod torej sega naplavina. Izvemo, da je reka Malša narasla zaradi pritokov, ti pa so narasli zaradi obilnih padavin. 

Robert Balen
Robert Balen

Nasipi na vsakem koraku

V Čeških Budejovicah se razmere umirjajo. So pa prebivalci pozorni na vremenske napovedi, sploh na vodostaje rek. V centru je sotočje Vltave in Malše. Slednja je, kot smo zapisali, močno narasla. V centru mesta je na vsakem koraku opaziti protipoplavne vreče, omejen je tudi javni potniški promet. Ampak življenje teče naprej. Čez vikend bodo na Češkem regijske volitve. Nič ne kaže, da bodo zavoljo poplav volitve prestavili. Premier Petr Fiala je v torek napovedal, da bodo volitve potekale ne glede na razmere. V ujmah v srednji in vzhodni Evropi je doslej umrlo najmanj 23 ljudi. Zadnjo smrtno žrtev so danes našli na Češkem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta