(FOTO) Poslovilna zabava za Merklovo. Izpolnili so ji tri glasbene želje

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
02.12.2021 19:48
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Angela Merkel je Nemčijo vodila 16 let.

Reuters

Na dvorišču obrambnega ministrstva v Berlinu so nocoj Angeli Merkel iz krščansko-demokratske unije pripravili svečano slovo od njene funkcije, potem ko je bila nemška kanclerka 16 let. Predvidoma 8. decembra naj bi novi nemški kancler postal Olaf Scholz, katerega socialdemokrati so zmagali na septembrskih parlamentarnih volitvah. Manjši koalicijski partnerici bosta stranka Zelenih in liberalna Svobodna stranka.

Reuters
EPA
EPA

Prireditev, ki jo uprizorijo le ob posebnih priložnostih, so pripravili vojaki in ima dolgo tradicijo ter pomeni izkazovanje najvišjih časti. Zavoljo prioticovidnih omejitev je sicer dogodek spremljalo manj ljudi, samo 200, kot običajno.

Prireditev so pripravili vojaki in ima dolgo tradicijo ter pomeni izkazovanje najvišjih časti.

Reuters
EPA
Reuters

Merklovi so ob tej priložnosti zaigrali tri pesmi, ki si jih je posebej zaželela. To pa so bile popularna krščanska oda Grosser Gott, wir loben Dich (Mogočni Bog, slavimo te) iz 18. stoletja. Ne gre pri tem pozabiti, da je Merklova hči evangeličanskega pastorja. Druga je bila Für mich soll's rotte Rosen regnen (Naj zame dežujejo rdeče vrtnice) Hildegard Knef. Največ začudenja pa je pritegnila njena izbira tretje pesmi, namreč nekdanje vzhodnonemške pankerice Nine Hagen Du hast den Farbfilm vergessen (Pozabil si barvni film). Nina Hagen je to pesem v šansonskem slogu zapela že leta 1974. Pesem je v Vzhodni Nemčiji takoj postala hit, saj je v njej bilo čutiti tudi prikrito kritiko tedanjega vzhodnonemškega komunističnega režima, ki je ljudi držal v nekem pustem črno-belem svetu. Nina Hagen je kasneje prebegnila v Zahodno Nemčijo. Angela Merkel pa je ostala v Vzhodni Nemčiji, kamor se je njen oče preselil, ko je bila še čisto majhna, vse do združitve Nemčij, ko se je nekdanja kemičarka posvetila politiki.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta