(FOTO) Ruska stran slavi "osvoboditev" Mariupolja, Zelenski pozval k resnično bolečim novim sankcijam

STA, A.L., Va
21.04.2022 09:10

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem nočnem nagovoru pozval k uvedbi resnično bolečih sankcij proti Rusiji in ruski vojski.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Prepričan je, da bi se moralo Rusijo prepoznati za podpornico terorizma in da bi morali vsi vpleteni odgovarjati za svoja dejanja.

"Delamo na tem, da bodo resnično boleče za ruski vojaški stroj in rusko državo v celoti," je dejal Zelenski o sankcijah. Glede novega paketa sankcij je imel tudi podroben pogovor s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom, ki se je v sredo mudil v Kijevu, poroča britanski BBC. "Podrobneje bodo sankcije omejile ruski energetski in bančni sektor, izvoz, uvoz in transport," je pojasnil.

Reuters

Nadaljeval je še, da delajo tudi na tem, da bi demokratične države proti vsem ruskim predstavnikom, ki podpirajo vojno, uvedle sankcije, poroča ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform. "Rusijo je treba priznati kot državo podpornico terorizma in ruske oborožene sile se mora priznati za teroristično organizacijo," je poudaril.

Zagotovil je, da bodo morali vsi vpleteni odgovarjati za svoja dejanja. "Vsak priimek, vsak domači naslov, vsak bančni račun, vse bomo izvedeli," je dodal.

(FOTO) Michel: EU bo storila vse, da bo Ukrajina dobila vojno z Rusijo. Zadnje ure za ukrajinske marince v Mariupolju?

V državi se medtem nadaljujejo spopadi predvsem na vzhodu, kjer želi Rusija vzpostaviti nadzor nad regijama Lugansk in Doneck, je sporočila ukrajinska vojska v svojem dnevnem poročilu. Po oceni ukrajinske vojske nameravajo ruske sile nasilno mobilizirati lokalno prebivalstvo južnega mesta Herson.

Reuters

Ukrajinski vojski je v zadnjem dnevu med drugim uspelo uničiti en tank, več oklepnih enot, protiraketni sistem in tri brezpilotne letalnike.

Rusija naj bi sicer končala svojo operacijo v Ukrajini, ko se bo končala grožnja zveze Nato, je dejal predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Aleksej Poliščuk.

Reuters

"Posebna vojaška operacija se bo končala, ko bodo vojaki izpolnili svoje naloge. Med njimi je zaščita mirnega prebivalstva Donbasa, demilitarizacija in denacifikacija Ukrajine ter uničenje groženj Rusiji, ki prihaja z ozemlja Ukrajine, ker so ga zavzele države Nata," je dejal.

Kje so mornarji s potopljene križarke? Rusija trdi, da so vse rešili, a o(d) njih ni glasu

Ob tem ni pojasnil, na kakšen način Nato grozi Rusiji z ozemlja Ukrajine, piše BBC.

Reuters

Britansko ministrstvo za obrambo pa je prepričano, da si Rusija želi doseči večji uspeh za dan zmage 9. maja, ki ga obeležujejo v spomin na zmago sovjetskih sil nad nacistično Nemčijo. Glede na informacije s terena pa se ruske sile približujejo mestu Kramatorsk, ki je tarča stalnega obstreljevanja.

Putin pozdravil uspeh pri zavzetju Mariupolja

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je danes na srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom zatrdil, da je ukrajinsko pristaniško mesto Mariupolj z izjemo jeklarne Azovstal pod nadzorom ruskih sil, kar je Putin pozdravil. Ob tem je ukazal le še obleganje jeklarne, kamor so se zatekli ukrajinski vojaki, in ne več napada nanjo.

"Preostale ukrajinske bojne enote so se zabarikadirale na območju industrijskega kompleksa jeklarne Azovstal," je povedal Šojgu na srečanju, ki so ga prenašali po televiziji.

Čečenski lider Ramzan Kadirov je na Telegramu objavil, da je Mariupolj "končno padel", Putin pa je izrazil zadovoljstvo glede uspeha ruskih sil pri "osvoboditvi Mariupolja" in napovedal odlikovanje udeleženih vojaških sil, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Vsi so junaki," je dodal.

Kdo so zloglasni wagnerjevci? Vodi jih "Putinov kuhar", v Ukrajino so prišli izključno zato, ker uživajo v ubijanju

Ruski predsednik je še ukazal, da se jeklarne ne napade, ampak le še oblega, poroča ruska tiskovna agencija Tass. "Moramo razmisliti o ohranitvi življenj in zdravja naših vojakov in poveljnikov," je dejal.

Šojgu je zagotovil, da je območje jeklarne v celoti blokirano in da jo bodo zavzeli v roku treh ali štirih dni.

Šojgu naj bi pred tem Putinu povedal še, da je na območju industrijskega kompleksa tovarne Azovstal, ki vključuje tudi obsežen podzemni bunker, še vedno okrog 2000 ukrajinskih borcev, poroča britanski BBC.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ukrajinske enote, sestavljene iz marincev in pripadnikov bataljona Azov, ki je povezan s skrajno desnico, po navedbah BBC pohvalil, ker so se več tednov upirale ruskim napadom.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta