Kje so mornarji s potopljene križarke? Rusija trdi, da so vse rešili, a o(d) njih ni glasu

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
20.04.2022 18:15

Negotovost glede usode članov posadke raketne križarke Moskva je ob molku ruske vojske vse večja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posnetek goreče raketne križarke Moskva, ki je zaokrožil po družbenih omrežjih
Twitter

Ruska vojska vse od začetka invazije na Ukrajino pred osmimi tedni praktično ne poroča o svojih žrtvah (izjema je bil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ki je 7. aprila priznal, da so "izgube znatne") in nobena izjema ni poveljstvo črnomorske flote, ki ne želi razkriti, kakšna je usoda več kot 500 članov posadke, ki so bili na raketni križarki Moskva, ki je 14. aprila potonila na dno morja več kot sto kilometrov od ukrajinske obale. Podobno je z vzrokom potopitve: Rusija trdi, da je na poveljniški ladji črnomorske flote izbruhnil požar in je potonila, ko so jo v neurju vlekli proti pristanišču, medtem ko Ukrajina in Zahod vztrajata, da so jo potopile ukrajinske protiladijske rakete.

Na 186 metrov dolgi križarki, izdelani v ukrajinski (!) ladjedelnici v Mikolajevu, mestu, ki ga ruske sile oblegajo od začetka invazije, je bilo po neuradnih podatkih v času potonitve 510 ljudi, od tega velika večina mornariških kadetov in nabornikov, pa tudi čez sto častnikov. Ruska družbena omrežja, ki še delujejo, so zdaj preplavili zapisi obupanih sorodnikov, ki ne vedo, kaj se je zgodilo z njihovimi najdražjimi. Eden od njih je bil 20-letni nabornik Jegor Škrebec, kuhar, katerega oče Dmitrij se je povezal z družinami nekaterih drugih mornarjev, da bi izvedel kaj več. "V stiku smo z družinami z Jalte, iz Alupke in Sankt Peterburga," je zapisal na družbenem omrežju VK. "Zahtevamo pisne odgovore od pristojnih, kje so naši sinovi." Njihova skrb je še večja, odkar je ena redkih neodvisnih ruskih spletnih strani, Meduza, poročala, da je umrlo najmanj 37 mornarjev, čez sto pa jih je bilo ranjenih. Pri tem so se pri Meduzi sklicevali na vire blizu vrha črnomorske flote.

Moskva je bila ponos in poveljniška ladja črnomorske flote.
Reuters

Toda uradnih odgovorov od pristojnih ni. Dmitrij Peskov je v torek odgovoril, da Kremelj ne more razkriti nobenih podrobnosti o potopljeni križarki. "Vsa komunikacija poteka le prek obrambnega ministrstva," je dejal Peskov. "Vse informacije v zvezi s tem posreduje obrambno ministrstvo, mi nimamo pooblastil za objave," je še dodal. Obrambni minister Sergej Šojgu se je istega dne po dolgem času pojavil v javnosti, a o usodi mornarjev ni rekel nobene. Ruska vojska je v soboto objavila video posnetek, na katerem naj bi bil admiral Nikolaj Jevmenov z okoli sto častniki in mornarji iz Moskve. A kot rečeno, članov posadke je bilo čez 500. Zahodni mediji sicer poročajo, da so nekateri starši že prejeli klice z obrambnega ministrstva, da so njihovi sinovi mrtvi. Ena od mater naj bi bila, ki je pogrešala 19-letnega nabornika Andreja. "Povedali so mi, da je mrtev. In nič drugega, niti tega, kdaj in kje bo pokopan. Prepričana sem, da ni edini, ki je umrl."

V Ukrajini so v prodaji jubilejne poštne znamke, ki gredo za med. Posadka Moskve je ob začetku invazije na Ukrajino zahtevala predajo ukrajinskih sil na Kačjem otoku v Črnem morju, v odgovor pa je takrat nek ukrajinski vojak dvignil srednji prst in sporočil po radiu: "Ruska vojaška ladja, j*** se".
Reuters

Podobno različni so podatki, kaj se je dogajalo prejšnjo sredo. Rusija trdi, da je prišlo do eksplozije v skladišču streliva, kar je izzvalo požar. Ukrajina je hitro sporočila, da je ladja potonila zaradi njihovega raketnega napada. Podobno menijo zahodni vojaški strokovnjaki. "Ocenjujemo, da sta Moskvo zadeli dve raketi Neptun," je novinarjem povedal neimenovani predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva. Rakete Neptun temeljijo na ruski raketi Kh-35, a so jih Ukrajinci močno izboljšali. Po javno dostopnih podatkih ima manevrirna raketa Neptun domet do 300 kilometrov in lahko nosi do 150 kilogramov težko bojno glavo. Ukrajinska vojska trdi, da je s temi raketami 3. aprila zadela tudi rusko fregato Admiral Essen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta