(FOTO) Satelitski posnetki kažejo drugačno zgodbo od ruske: Na Krimu uničenih vsaj 8 letal

STA, M.R., A.L.
11.08.2022 11:35

Satelitski posnetki letališča Saki na zahodu ukrajinskega polotoka Krim razkrivajo, da je bilo v torkovih eksplozijah poškodovanih vsaj osem ruskih letal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Satelitski posnetek vojaškega letališča Saki na Krimu
Reuters/Planet Labs PBC

Rusko obrambno ministrstvo sicer vztraja, da Krim, ki si ga je leta 2014 priključila Rusija, ni bil tarča napada, pač pa da je prišlo do eksplozij streliva zaradi neupoštevanja varnostnih pravil.

Rusko obrambno ministrstvo je doslej zanikalo, da so bila v eksplozijah poškodovana letala, kar pa sodeč po satelitskih posnetkih ameriškega podjetja Planet Labs ne drži. Posnetka pred in po napadu namreč razkrivata prisotnost več kraterjev, kar nakazuje, da je bilo letališče tarča napada, poroča britanska mreža BBC.

Satelitski posnetek vojaškega letališča Saki na Krimu. Prvi kaže stanje 9. avgusta, drugi pa je nastal po eksplozijah 10. avgusta.
Reuters/Planet Labs PBC

Ukrajina ni prevzela odgovornosti za napad, ki bi lahko pomenil novo zaostritev vojne v Ukrajini. "Mislim, da so ruski vojaški tipi v tem letalskem oporišču prekršili zelo preprosto znano pravilo: ne kaditi na nevarnih krajih," je dejal ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov.

Dim nad letališčem ob eksplozijah.
REUTERS

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v torek, nekaj ur po eksplozijah na Krimu dejal, da se je "ruska vojna proti Ukrajini in celotni svobodni Evropi začela s Krimom in se mora končati s Krimom - z njegovo osvoboditvijo".

Reuters
REUTERS

Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, ki trenutno opravlja funkcijo namestnika predsednika ruskega sveta za nacionalno varnost, pa je minuli mesec Kijev svaril pred napadi na Krim.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta