(FOTO) Še ena "težka in dolga faza bojevanja": Ruske sile napadle več kot 40 mest na vzhodu Ukrajine

STA, A.L., Va
26.05.2022 09:41

Ruske sile so po navedbah Kijeva napadle več kot 40 mest v regijah Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine, pri čemer je umrlo pet civilistov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

V srditi ofenzivi ruske sile še naprej skušajo obkoliti Severodoneck in Lisičansk, poročajo tuje tiskovne agencije.

V nekaterih delih vzhodne Ukrajine je "sovražnik očitno v prednosti glede opreme in števila vojakov", a se ukrajinske sile upirajo izjemno nasilni ofenzivi, je v sredo zvečer v videonagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

EPA

"Potrebujemo pomoč naših partnerjev, zlasti orožje," je Zelenski ponovil pozive Zahodu. Po njegovih besedah svet ni bil pripravljen na "ukrajinsko hrabrost", mednarodno skupnost pa je okrcal, da preveč pozornosti namenja interesom Rusije in premalo interesom Ukrajine.

Zelenski Zahodu: Protiruske enotnosti v praksi ne vidim. Zunanji minister Kuleba kritiziral koncept "sankcije in posli"

Posebej se je obregnil ob nekdanjega ameriškega državnega sekretarja Henryja Kissingerja, ki je namignil, da bi Ukrajina za končanje vojne morda morala žrtvovati del ozemlja, poroča AFP. Kissinger je namreč udeležencem Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu dejal, da bi bila idealna vrnitev v "status quo" pred rusko invazijo 24. februarja.

EPA

Ruske sile, ki si prizadevajo prevzeti popoln nadzor nad regijama Doneck in Lugansk, medtem še naprej vodijo srdito ofenzivo na vzhodu Ukrajine.

"Sovražnikove sile sočasno v več smereh napadajo položaje naših enot. Pred nami je izjemno težka in dolga faza bojevanja," je na novinarski konferenci povedala namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar"Razmere ostajajo težke in kažejo znake nadaljnjega zaostrovanja. Zavedati se moramo, da je to vojna in da so izgube na naši strani žal neizogibne."

Načelnik generalštaba ukrajinske vojske Oleksij Gromov je danes priznal, da je Rusija v spopadih v Lugansku trenutno v premoči tako pri letalstvu kot topništvu. Kot je zatrdil, se ukrajinske sile na vso moč trudijo, da bi to situacijo spremenile. Pri hitrejši zmagi bi jim pomagala predvsem hitrejša dostava modernega orožja iz partnerskih držav, je ponovil pozive politikov v Kijevu. O razmerah v Severodonecku, ki je v zadnjem času tarča silovitih ruskih napadov, pa je dejal, da so "težke, a stabilne".

"Okupatorji so obstreljevali več kot 40 mest v regijah Doneck in Lugansk ter uničili ali poškodovali 47 civilnih objektov, vključno z 38 hišami in šolo. Zaradi tega obstreljevanja je umrlo pet civilistov, 12 pa jih je bilo ranjenih," je po poročanju BBC sporočila ukrajinska vojska.

Duda v ukrajinskem parlamentu poudaril pravico države do izbire prihodnosti

Ruske sile se vse bolj približujejo mestu Severodoneck, kjer je pred vojno živelo približno 100.000 ljudi. V sredo je guverner regije Sergij Gajdaj dejal, da so ruske enote napredovale tako blizu mesta, da lahko nanj streljajo z minometi. Po njegovih besedah je mesto "preprosto uničeno".

EPA

Ukrajina je Rusijo obtožila "izsiljevanja", potem ko je Moskva ponudila odpravo blokade črnomorskih pristanišč v zameno za odpravo sankcij, ki jih je proti Rusiji zaradi vojne v Ukrajini uvedel Zahod.

"Boljšega primera izsiljevanja v mednarodnih odnosih ne bi mogli najti," je v Davosu v sredo opozoril ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. Pozval je k nadaljnjim sankcijam proti Rusiji in dejal, da popuščanje tej državi še nikoli ni prineslo rezultatov.

Ruski predsednik Vladimir Putin je po videopovezavi sodeloval  na ekonomskem forumu postsovjetskih republik v Kirgistanu in med drugim o odhodu zahodnih firm iz Rusije zaradi vojne v Ukrajini rekel, da je tako morda najbolje. A tudi, da Rusije ni mogoče odrezati od zahodne tehnologije, kljub sankcijam. Po besedah Putina je pomembno, da se Rusija odmakne od bančnega sistema SWIFT (nekaj največjih ruskih bank je bilo iz sistema suspendiranih), in to "v sodelovanju s partnerji iz nekdanje Sovjetske zveze".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta