(FOTO) Šok na Hrvaškem: V bolnišnici umrla še šesta žrtev streljanja v domu za starejše, omenja se domnevni motiv

A.L., Va, STA
22.07.2024 11:49

V strelskem napadu v domu za starejše v Daruvarju je v ponedeljek dopoldan oboroženi moški ubil več ljudi. Med žrtvami tudi storilčeva mati, orožje neprijavljeno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Napadalca je policija kmalu po incidentu pridržala v bližnjem lokalu. Po neuradnih informacijah je moški vstopil v objekt in s pištolo začel streljati na ljudi. Pri tem jih je ubil pet, med njimi je tudi napadalčeva mati. Jutarnji list je popoldne sporočil, da je v bolnišnici umrla še ena oseba.

Croatian police officers stand guard in front of a retirement home (L) where at least five people were killed in a shooting in Daruvar, some 130km from Zagreb on July 22, 2024. At least five people were killed on July 22, 2024, in a retirement home in eastern Croatia, national television reported. According to initial reports in the local media, a man entered the retirement home in Daruvar, 130km from Zagreb, and opened fire. He managed to escape, but was quickly arrested by the police, who declined to comment for the moment.,Image: 891417576, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

V streljanju v manjšem zasebnem domu za starejše in nemočne je tako po besedah ravnatelja policije Nikole Miline umrlo šet ljudi, še šest je poškodovanih. Pet smrtnih žrtev je varovancev doma, v šestem primeru gre za zaposleno oziroma zaposlenega v domu. 

Po pričevanjih očividcev je napadalec po streljanju odšel s kraja zločina in se usedel v bližnji lokal, kjer si je naročil pijačo. Tam so ga nato pridržali policisti.

Index poroča, da je napadalec 51-letni Krešimir Pahoki, sicer veteran vojne na Hrvaškem. Lokalni slavonski mediji pišejo, da je osumljenec upokojeni pripadnik vojaške policije.

Prizorišče strelskega pohoda v Daruvarju 
Profimedia

Policija je sporočila, da je okoli 10. ure dopoldan prejela prijavo o streljanju, in potrdila, da so prijeli osumljenca.

Sorodniki varovancev, ki so se zbrali pred domom starejših, so dolgo zaman čakali informacije, ali so med ubitimi in poškodovanimi njihovi družinski člani, je poročal Jutarnji list.

Index.hr je objavil besede pretresene zaposlene, da je lastnica - bila naj bi med poškodovanimi -, ko se je začelo streljanje, kričala: "Zbežite!" Skrili so se pod postelje, pobegnili v knjižnico, je povedala. Nekateri so skočili skozi okno. "Želim samo domov k svojim otrokom," je dodala. In da ni videla nobene od žrtev.    

Policisti so potrdili, da so napadalca doslej obravnavali trikrat. Dvakrat zaradi motenja javnega reda in miru in enkrat zaradi nasilja v družini. Po neuradnih informacijah televizije RTL naj bi bili motiv za grozljivi zločin neurejeni lastniški odnosi med materjo in sinom. Po poročanju Indexa naj bi bila mati svoje imetje prepisala na lastnike doma, ker je imela prenizko pokojnino, da bi ga lahko plačala. Sin je prišel v dom, domnevno plačat račun, in začel streljati.  

Milanović: "Divjaški zločin" je zadnji poziv vsem pristojnim 

Daruvar je manjši kraj v Slavoniji, približno na pol poti med Zagrebom in Osijekom. Hrvaški premier Andrej Plenković je iz Splita izrazil zgroženost nad incidentom. Kot je zapisal na omrežju X, bodo Daruvar oz. bolnišnico v bližnjem Pakracu obiskali trije ministri njegove vlade - zdravstveni minister Vili Beroš, notranji minister Davor Božinović in minister za delo Marin Piletić.

Davor Božinović v Daruvarju
Profimedia

Plenković je izjavil, da ne pomni, da bi kdaj bilo ubitih toliko ljudi. "Šokirani smo," je dejal in obsodil zločina. Predsednik Hrvaške Zoran Milanović pa je ob dejstvu, da je napadalec streljal z neprijavljeno pištolo, pristojne pozval, naj okrepijo nadzor nad posedovanjem orožja.

"To je resnično pošastno dejanje umora več ljudi, umora matere, potem pa še drugih zelo starih oseb," se je na napad po seji predsedstva HDZ s HDZ iz Bosne in Hercegovine v Splitu odzval premier Plenković.

Minister za zdravje Beroš je pred bolnišnico v Pakracu, kjer se zdravijo ranjeni, napovedal, da bo preživelim na voljo psihološka pomoč. Po zdaj znanih podatkih so štirje pacienti utrpeli strelne rane v predelu prsnega koša, ob morebitnem poslabšanju stanja jih bodo s helikopterjem prepeljali v katero od večjih bolnišnic, je obljubil Beroš.

Hrvaška policija
Profimedia

Od prvotnih sedmih poškodovanih je ena oseba umrla med zdravljenjem v Virovitici, eno osebo pa so iz bolnišnice v Pakracu že odpustili v domačo oskrbo.

Minister Piletić je povedal, da je bila storilčeva mati zadnjih deset let varovanka doma v Daruvarju. Četudi jo je sin redko obiskoval, po mnenju lastnice doma med njima ni bilo konfliktov, je pojasnil Piletić v odgovoru na vprašanje, ali bi bilo tragedijo mogoče preprečiti, piše portal Index.

Vse varovance - večinoma gre za nepokretne starostnike - so medtem premestili v lokalni veteranski center.

Sožalje je družinam žrtev izrazil tudi predsednik Milanović in pozval k hitri preiskavi primera. "Divjaški zločin" v Daruvarju je Milanović označil kot zadnji poziv vsem pristojnim, naj storijo več za preprečevanje nasilja v družbi, in pozval k strožjemu nadzoru posedovanja orožja.

Kot je pred tem namreč potrdila policija, je osumljenec, ki so ga mediji identificirali kot 51-letnega veterana vojne na Hrvaškem, v času pridržanja imel ob sebi neprijavljeno orožje.

Na novinarsko vprašanje o nadzoru orožja na Hrvaškem je premier Plenković spomnil na vojno pred 30 leti in pojasnil, da ima veliko ljudi še vedno neregistrirano orožje. "Očitno ga je imel tudi ta človek," je izjavil hrvaški premier in poudaril, da policija aktivno naslavlja to problematiko.

V Daruvar je popoldne prispel hrvaški notranji minister Davor Božinović. Zgrožen je povedal, da gre za enega večjih zločinov na Hrvaškem sploh. "Preminule osebe niso vse ženskega spola," je še izjavil minister.   

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta