(FOTO) Srbija po volitvah: Opozicija napoveduje boj proti oblasti z vsemi demokratičnimi sredstvi

Osmega februarja bo Evropski parlament sprejel resolucijo o volitvah v Srbiji. Na zasedanje so vabljeni tudi predstavniki opozicije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Konstitutivna seja srbske skupščine bo v torek, 6. februarja.
Robert Balen

V torek, 6. februarja, bo v srbski narodni skupščini, njihovem parlamentu, prvič po parlamentarnih volitvah, ki so bile 17. decembra, konstitutivna seja novega sklica 250-članske skupščine. Opozicijske stranke, zbrane v koaliciji Srbija proti nasilju, osvojili so 65 poslanskih mandatov, so napovedale, da bodo njihovi poslanci sprejeli osvojene mandate in bodo opozarjali na, kakor trdijo vse od objave volilnega izida, volilno krajo vladajoče Srbske napredne stranke (SNS).

V torek resolucija Evropskega parlamenta o nepravilnostih na volitvah

Opozicija je želela, da bi konstitutivna seja potekala po 8. februarju, ko bo Evropski parlament sprejel resolucijo o nepravilnosti na volitvah, a predsednik skupščine Vladimir Orlić (SNS) na to ni pristal. So pa, kot poroča beograjski časnik Danas, v torek v Strasbourg na sejo Evropskega parlamenta naslednji teden vabljeni predstavniki opozicije. Na nepravilnosti so opozorili tudi nekateri poslanci Evropskega parlamenta, ki so bili na povabilo srbske vlade del opazovalne komisije. Predsednik Aleksandar Vučić jih je zaradi tega označil za sovražnike Srbije. 

Na ulicah Beograda (po)volilnega vrenja več ni opaziti. 
Robert Balen

V Beogradu, srbski prestolnici, so mesec in pol po volitvah še izobešeni volilni plakati. Od provladnih do opozicijskih. Ponekod je opaziti kak nacionalistični grafit. Prečrtane zastave Evropske unije in pozivi k oboroženemu spopadu na Kosovu. Beograjčan Aleksandar Manojlović pravi, da imajo mladi političnih spletk dovolj in da večinoma sploh več ne spremljajo, kaj se dogaja. "Vsi vemo, da so bile volitve ukradene. Da se bo to zgodilo, smo vedeli že prej. Udeležil sem se prvega protesta po volitvah, nato v protestiranju več nisem videl smisla. Seveda se ne strinjam z Vučićevim načinom vladanja, ampak kaj pa lahko naredim?" se je vprašal. 

Poziv prijateljem iz EU

Pogovarjali smo se tudi s predstavniki opozicije. Marinika Tepić, podpredsednica Stranke svobode in pravice, ki je del koalicije Srbija proti nasilju, ki je po volitvah celo gladovno stavkala, je dejala, da bi Srbi želeli živeti življenje, kot ga živimo v državah članicah Evropske unije, saj da si to zaslužijo.

Beograd. 
Robert Balen

"Ne zaslužimo si avtokratskih in prevarantskih voditeljev. Zavidamo tistim, ki so se uspeli rešiti tega. Glede na to, da so naše državne institucije privatizirane, smo se odločili za radikalne poteze, kot je bila denimo gladovna stavka. S tem smo želeli alarmirati naše prijatelje iz EU, da bi uvideli, kaj se dogaja v Srbiji, in kako bi ukrepali. Do konca se bomo borili za pravico in resnico," je napovedala. Cilj opozicije je, da bi neodvisna komisija analizirala volitve in soočila predsednika Vučića ter srbsko vlado z nepravilnostmi, da bi lahko na naslednjih volitvah, ki bodo, tako opozicija, kmalu, vse stranke imele enake pogoje. 

Njen kolega, predsednik stranke Narodno gibanje Srbije Miroslav Aleksić, pravi, da skupaj z državljani, ki ne podpirajo vlade, vodijo bitko proti oblasti, ki je izvedla volilno krajo. "S protesti in drugimi načini želimo mednarodni skupnosti dokazati, da je Vučićeva oblast uzurpirala celo državo. Glasovi državljanov Srbije so bili ukradeni, SNS je razglasila zmago, ki je v nasprotju z voljo volivcev. Naš cilj je ponovitev volitev. Te naj se izvedejo v skladu s pogoji, kakršni veljajo v demokratičnih državah," je dejal. 

Daljši intervju s predstavnikoma opozicije bomo objavili v naslednjih številkah priloge V soboto. 

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta