(FOTO) Ukrajina obtožila rusko vojsko, da je ugrabila župana Melitopolja. Pentagon: Ni znakov o beloruskih vojakih v Ukrajini

A.L., M.R., STA
11.03.2022 06:39

Ruske sile so vse bližje ukrajinski prestolnici Kijev. Še vedno pa potekajo srditi spopadi v okolici Mariupolja. Medtem je Washington napovedal ukinitev trgovinskega sporazuma z Moskvo, voditelji članic EU pa so se dogovorili, da bodo sprejeli še četrti sveženj ukrepov proti Rusiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Postavljanje barikad v središču Kijeva
EPA

Ukrajinska vojska je v izjavi za javnost sporočila, da "skuša sovražnik uničiti obrambo ukrajinskih sil" okoli regij zahodno in severozahodno od prestolnice Kijev, da bi jo blokirali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Velik konvoj ruskih vojaških vozil, ki je bil nazadnje opažen severozahodno od prestolnice v bližini letališča Antonov, naj bi se medtem večinoma razpustil, kažejo satelitski posnetki ameriškega podjetja Maxar po poročanju tiskovne agencije Reuters.

Na severovzhodnem delu Kijeva pa so zbrana številna ruska oklepna vozila. V predmestjih Buča in Irpin potekajo srditi spopadi za nadzor nad glavno avtocesto, ki vodi proti prestolnici.

Ruske sile sicer oblegajo vsaj štiri večja ukrajinska mesta. Ruska vojska verjetno glede na obveščevalne podatke britanskega obrambnega ministrstva premešča svoje sile in se pripravlja na nove ofenzivne aktivnosti v prihodnjih dneh. "To bi lahko vključevalo tudi operacije proti prestolnici Kijev," je britansko ministrstvo zapisalo na Twitterju.

Srditi spopadi potekajo v pristaniškem mestu Mariupolj, kjer je bila v sredinem napadu ruske vojske uničena porodnišnica. Zelenski je sporočil, da je v Mariupolj poslal konvoj tovornjakov s hrano, vodo in zdravili. Vendar pa so "okupatorji sprožili tankovski napad ravno tam, kjer naj bi bil ta koridor", je dejal v videonagovoru. To je označil za "odkrit teror", poroča AFP.

epa09815294 People with children wait in line on the Ukraine - Romania border crossing not far from the city of Chernivtsi, Ukraine, 10 March 2022. According to United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) figures, more than two million Ukrainians have fled their country since Russia began its military invasion of Ukraine on 24 February 2022. EPA/SERGEY DOLZHENKO (foto: Sergey Dolzhenko)
Sergey Dolzhenko

Župan Mariupolja Vadim Bojčenko je medtem dejal, da so ruska vojaška letala v četrtek stanovanjska območja ciljala "vsake pol ure", pri čemer so "pobijali civiliste, starejše, ženske in otroke".

Mariupol
EPA

Razmere v mestu je opisal kot "apokaliptične". Po njegovih besedah je v desetih dneh stalnih napadov na mesto tam umrlo že več kot 1200 civilistov.

Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je ob tem sporočil, da se nekateri prebivalci že borijo za hrano, številni pa so ostali brez pitne vode. "Nekateri ljudje še imajo hrano, vendar ne vem, koliko časa bo to še trajalo. Številni nimajo hrane za otroke," so sporočili iz ICRC.

EPA

Druga mesta je sicer v zadnjih dneh po humanitarnih koridorjih zapustilo okoli 100.000 civilistov, od tega 40.000 samo v četrtek, je sporočil ukrajinski predsednik. Večina je pobegnila iz mest Sumi na severovzhodu države, Izjum na vzhodu in območij severozahodno od Kijeva, navajajo ukrajinske oblasti.

Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk je izrazila upanje, da bodo danes omogočili evakuacijo prek 12 humanitarnih koridorjev. Med drugim so predvideni koridorji iz Mariupolja v Zaporožje, iz Sumija v Poltavo in Borodjanke v Kijev.

Ruske oblasti so v četrtek sporočile, da bodo vsak dan odprti humanitarni koridorji za evakuacijo civilistov pred spopadi v Ukrajini, ki bodo vodili na rusko ozemlje. V Kijevu sicer vztrajajo, da evakuacijske poti ne smejo voditi v Rusijo.

EPA

Ukrajina: Rusi so ugrabili župana Melitopolja

Ukrajinsko zunanje ministrstvo je rusko vojsko obtožilo, da je ugrabila župana Melitopolja, poroča BBC. Uradniki so sporočili, da je ruska vojska danes popoldne ugrabila Ivana Fedorova in ga obtožila terorizma. Hkrati na ministrstvu poudarjajo, da gre za vojni zločin. 

Ruske oblasti tega še niso komentirale. Ukrajinski politični analitik Mattia Nelles pa je objavil posnetek nadzorne kamere, ki naj bi prikazovala ruske vojake, ki so iz zgradbe mestnega sveta odpeljali župana. 

Melitopolj na jugu Ukrajine je ruska vojska okupirala že v prvih dneh invazije. Sredi tega tedna je Fedorov za BBC povedal, da meščani ne sodelujejo z Rusi.

Pentagon: Ni znakov o beloruskih vojakih v Ukrajini

ZDA nimajo dokazov, da bi bili vojaki Belorusije, ki velja za tesno zaveznico Rusije, v Ukrajini, je danes sporočil Pentagon. "Nismo videli nobenih znakov, da bi se beloruske enote ali sile premaknile v Ukrajino," je novinarjem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby.

Dodal je, da ZDA nimajo nobenih znakov o neposredni vpletenosti beloruskih sil, kar pa "ne pomeni, da se to ne bi moglo zgoditi, ali da se ne bo zgodilo."

Tiskovni predstavnik Pentagona je še dejal, da so ZDA zaznale navedbe beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, da bi sile njegove države "prišle v obrambo ruskih sil, če bi bile napadene".

"To je prvič, da je kaj rekel o morebitni vpletenosti Belorusije" je še dejal Kirby in dodal, da "trenutno ni znakov, da bi se to dogajalo ali da se to obeta".

Neimenovani visoki ameriški obrambni uradnik je danes ob tem navedel, da so ruske sile iz Belorusije v Ukrajino izstrelile več kot 80 raket, kar predstavlja približno deset odstotkov od več kot 800 ruskih raket, izstreljenih nad Ukrajino od začetka invazije. Znotraj Ukrajine so ruske čete po njegovih navedbah izstrelile skoraj 400 izstrelkov, slabo polovico pa iz Rusije.

Ruska vojska prvič sprožila napade na zahodu Ukrajine

Ruska vojska je prvič od začetka invazije na Ukrajino napadla tudi mesta na zahodu te države. Med drugim o eksplozijah poročajo iz Ivano-Frankivska in Lucka, kjer sta bila ubita dva vojaka. O letalskih napadih, ki so zahtevali najmanj eno smrtno žrtev, pa poročajo tudi iz Dnepra. V mestu Izjum na vzhodu je bila napadena psihiatrična bolnišnica.

EPA

O bombardiranju med drugim poročajo iz mesta Ivano-Frankivsk na jugozahodu države, južno od Lvova. "Sovražnik je zadel Frankivsk," je na Facebooku zapisal tamkajšnji župan.

Ljudi je pozval, naj ostanejo doma, in jim sporočil, da jih bo obvestil, ko bo nevarnost mimo. Pozval jih je še, naj ne delijo fotografij ali posnetkov eksplozij, na spletu poroča britanski BBC.

O raketnem napadu na letališče pa poročajo iz Lucka, ki leži severno od Lvova. Župan Lucka je potrdil eksplozije v bližini letališča in tovarne za popravilo letal.

EPA

"Ob 5.45 je ruski bombnik na vojaško letališče Luck izstrelil štiri rakete," je povedal predstavnik regionalnih oblasti Jurij Pohuljajko. Dejal je, da sta bila v napadu dva vojaka ubita, šest pa ranjenih.

Rusko obrambno ministrstvo je potrdilo napade na ti dve mesti. Sporočili so, da so z "visoko natančnimi napadi dolgega dosega" zadeli vojaški letališči v teh dveh mestih na zahodu Ukrajine.

EPA

O ruskih napadih pa poročajo tudi iz mesta Dneper, ki leži vzhodneje v osrednjem delu države. Ena eksplozija naj bi prizadela dvonadstropno tovarno čevljev. Drugi dve pa naj bi odjeknili v bližini vrtca in večstanovanjskega poslopja, poročanje ukrajinskih medijev povzema BBC. Iz mesta poročajo o najmanj eni smrtni žrtvi med civilisti.

EPA

Nočni letalski napadi so zadeli tudi mesta Sumi na severovzhodu, Harkov na vzhodu in Černigiv na severu. V kraju Nižin v bližini Černigiva sta bila v obstreljevanju z raketnimi sistemi ubita dva človeka, še osem pa ranjenih. V Černigivu pa je bil v napadih poškodovan vodovod, zaradi česar so ga zaprli, navajajo lokalne oblasti.

V Harkovu je bil tarča ruskega napada znova inštitut za jedrske raziskave, a po zagotovilih guvernerja harkovske regije Olega Sinegubova ni nevarnosti za civilno prebivalstvo, navajajo tuje tiskovne agencije.

EPA

Sinegubov je sporočil še, da so ruske sile napadle tudi psihiatrično bolnišnico v mestu Izjum. V času napada je bilo v njej 330 bolnikov, nekateri med njimi potrebujejo invalidske vozičke, nekateri pa se sploh ne morajo premikati. 73 so jih evakuirali. Število morebitnih smrtnih žrtev oziroma ranjenih še ugotavljajo, je dejal guverner.

Na nove napade se je že odzval svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. "Velika ukrajinska mesta so znova tarča uničujočih napadov," je zapisal na Twitterju. "Ruska uničujoča vojna proti civilistom in velikim mestom se nadaljuje," je dodal.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem zatrdilo še, da so proruski separatisti zasedli mesto Volnovaha severno od pristaniškega mesta Mariupolj, kjer v zadnjih dneh potekajo srditi spopadi.

Tiskovni predstavnik ruskega ministrstva Igor Konašenkov je zatrdil, da so sile samooklicane Ljudske republike Doneck zmanjšale tudi obroč okoli Mariupolja.

Povedal je še, da so te sile zasedle še štiri druga mesta in napredovale za skupno šest kilometrov v ukrajinsko ozemlje. Ruska vojska je prav tako nadaljevala napade in napredovala dodatnih 17 kilometrov, je zatrdil.

V Ukrajini je bilo po njegovih trditvah doslej uničenih več kot 3000 vojaških objektov, česar po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ni mogoče neodvisno preveriti.

EPA

Ruska vojska je sicer doslej napadala predvsem območja na jugu in vzhodu Ukrajine, pa tudi prestolnico Kijev. Napadi na Luck in Ivano-Frankivsk so prvi na zahodu države od začetka invazije na Ukrajino pred dvema tednoma. Mesti ležita severno in južno od Lvova, kamor so se pred napadi zatekli številni Ukrajinci.

Putin: V pogovorih s Kijevom pozitivni premiki

V pogovorih med Moskvo in Kijevom glede vojne v Ukrajini je prišlo do "pozitivnih premikov", je danes dejal ruski predsednik Vladimir Putin, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

EPA

"Prišlo je do določenih pozitivnih premikov, so me obvestili naši pogajalci," je Putin povedal na srečanju z beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom v Moskvi. Dodal je, da pogajanja zdaj "potekajo skoraj na dnevni ravni".

Svojemu tesnemu zavezniku je ruski predsednik zagotovil, da ga bo obveščal o poteku pogovorov.

Delegaciji Kijeva in Moskve sta doslej opravili tri kroge pogovorov v Belorusiji, v četrtek pa sta se v Turčiji sestala tudi zunanja ministra obeh držav Sergej Lavrov in Dmitro Kuleba.

Doslej so se dogovorili zgolj o vzpostavitvi humanitarnih koridorjev za evakuacijo civilistov iz obleganih ukrajinskih mest. A se strani medsebojno obtožujeta blokade evakuacije.

Iz Kremlja so sicer danes sporočili, da ne izključujejo možnosti srečanja Putina in ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, a mora biti srečanje temeljito pripravljeno, da bi dalo rezultate.

Najprej morajo delegacije in ministri opraviti svojo nalogo, da se predsednika ne bosta srečala, samo zato, da se bosta, ampak da bosta lahko dosegla rezultate, je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Finski predsednik za pogovore Putina z Zelenskim

Finski predsednik Sauli Niinisto je v telefonskem pogovoru s Putinom izpostavil potrebo po prekinitvi ognja v Ukrajini, kjer že dva tedna traja ruska invazija, in vzpostavitvi humanitarnih koridorjev. Niinisto je klic izkoristil tudi za poziv Putinu k pogovorom z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim.

Opozoril je na vse hujšo katastrofo in globoko človeško trpljenje v Ukrajini, ki močno vpliva tudi na javno mnenje na Zahodu, so sporočili iz njegovega urada. Pri tem je poudaril, da je treba doseči takojšnjo prekinitev ognja in zagotoviti varno evakuacijo civilistov po humanitarnih koridorjih. Opozoril je tudi na varnost in zaščito jedrskih objektov v Ukrajini, so še zapisali v sporočilu, ki so ga objavili na Twitterju.

Niinisto, čigar država meji na Rusijo, je pogovor s Putinom izkoristil za to, da je še enkrat opozoril na pripravljenost Zelenskega, da bi se neposredno pogovarjal z ruskim predsednikom. Niinisto se je pred Putinom o ruski invaziji in njenih humanitarnih posledicah pogovarjal tudi z Zelenskim, ki je Putina sicer že večkrat pozval k neposrednim pogovorom za končanje konflikta.

Biden napovedal odvzem trgovinskega statusa Rusiji

Ameriški predsednik Joe Biden je napovedal, da bo skupaj z državami skupine G7, EU in zveze Nato Rusiji odvzel trgovinski status "države z največjimi ugodnostmi" in vrsto drugih ukrepov za sankcioniranje Rusije zaradi vojne proti Ukrajini. Biden je dejal, da gre za nov uničujoč udarec ruski ekonomiji.

Na koncu izjave je Biden na kratko odgovoril na vprašanje o ruskih obtožbah na račun ZDA, da v Ukrajini proizvajajo biološko in kemično orožje, kar na Zahodu razumejo kot napoved Rusije, da bo sama uporabila kemično orožje. Biden je dejal le, da bi Rusija v tem primeru plačala visoko ceno.

Ameriški predsednik Joe Biden med nagovorom v Beli hiši
EPA

Biden je dejal, da bodo ZDA z zavezniki, ki predstavljajo 50 odstotkov svetovne ekonomije, Rusiji odvzeli poseben trgovinski status, to je status države z najvišjimi trgovinskimi ugodnostmi, kar je najmanj carin in največ uvoza in izvoza. "To bo še en uničujoč udarec ruski ekonomiji, ki že trpi pod sankcijami," je dejal Biden.

Zahvalil se je kongresnikom obeh strank, da so pripravljeni sprejeti ustrezen zakon, še posebej pa predsednici predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi, da je počakala s tovrstno zakonodajo, dokler mu ni uspelo doseči soglasja med zavezniki.

Drugi ukrepi, ki jih je navedel Biden, je prepoved uvoza v ZDA ruskega kaviarja oziroma morske hrane, vodke in diamantov. Iz ZDA bo v Rusijo prepovedano prodajati luksuzno blago, da bi na tak način prizadeli oligarhe, ki podpirajo Putina. Rusija tudi ne bo več imela dostopa do posojil pri Mednarodnem denarnem skladu (IMF) in Svetovni banki.

"Putin je agresor, ki mora plačati ceno. Ne more voditi vojne, ki ogroža temelje mednarodnega miru in stabilnosti, potem pa si sposojati denar od mednarodnih organizacij," je dejal Biden.

Napovedal je širitev seznama sankcij z dodatnimi ruskimi oligarhi in nadaljevanje lova na njihovo luksuzno lastnino po svetu. "Podpirajo Putina, kradejo Rusom, nato pa skrivajo denar v naših državah. Morajo deliti bolečino sankcij," je dejal Biden.

Opisal je propadanje ruske ekonomije, omenil podpis predloga zakona, ki zagotavlja 14 milijard dolarjev pomoči za Ukrajino, sprejet v predstavniškem domu in senatu kongresa. Napovedal je nadaljevanje pomoči Ukrajini, njenim beguncem in obrambo vsakega centimetra ozemlja zveze Nato.

"Avtokrati in nadobudni diktatorji ne bodo narekovali, kam bo šel ta svet. Smo enotni in ne bomo odnehali," je še dejal predsednik ZDA.

EPA

Vrh EU: Ukrajina sodi v evropsko družino, a hitrega članstva ne bo

Ukrajina sodi v evropsko družino, so poudarili voditelji članic EU po prvem dnevu neformalnega zasedanja v Versaillesu, ki se je končal sredi noči. A želenih jamstev glede čimprejšnjega članstva v uniji država, ki je v primežu vse bolj krvave vojne, ni dobila. Znova so odmevala opozorila, da hitre poti v unijo ni.

Voditelji so v zgodnjih jutranjih urah po dolgi razpravi sprejeli izjavo "o ruski vojaški agresiji nad Ukrajino" v petih točkah. Glede vprašanja članstva Ukrajine v EU ni bistvenih sprememb v primerjavi z osnutki. Ukrajina ni dobila jamstev glede hitre pridružitve uniji, ki jih želi.

Vrh EU je na neformalnem zasedanju v Versaillesu, ki poteka v znamenju vse bolj krvave ruske vojne v Ukrajini, Ukrajincem sicer zatrdil, da jih unija ne bo pustila samih ter da jim bo še naprej zagotavljala politično, finančno, materialno in humanitarno pomoč.

EPA

Prav tako so voditelji obljubili, da so odločeni še okrepiti pritisk na Rusijo in Belorusijo ter pripravljeni hitro sprejeti nadaljnje sankcije. Nizozemski premier Mark Rutte je v povezavi s tem pojasnil, da bodo nove sankcije, ki se pripravljajo, še bolj osredotočile ukrepe v prvih treh svežnjih.

Voditelji so poudarili tudi, da Ukrajina sodi v evropsko družino, a glede samega članstva so zgolj potrdili, kar piše v pridružitvenem sporazumu Ukrajine in EU, ki je začel veljati septembra 2017. V njem je le ohlapna referenca na članstvo: "EU priznava evropska pričakovanja Ukrajine in pozdravlja njeno evropsko izbiro."

Izvoznik Kolding, ki s Prevalj izvaža na ruski trg: V ozadju nore zgodbe, vsi bomo potegnili kratko

Ob tem so spomnili, da so članice unije pred dnevi Evropsko komisijo v rekordno hitrem času, v zgolj tednu dni, pozvale k pripravi mnenja o prošnji Ukrajine za članstvo v EU. Ob čakanju na to mnenje in "brez odlašanja" bodo članice "še okrepile vezi in poglobile partnerstvo v podporo Ukrajini na njeni evropski poti", piše v izjavi.

Sprejeta izjava za razliko od osnutkov vključuje tudi omembo Moldavije in Gruzije, ki sta kmalu za Ukrajino prav tako zaprosili za članstvo v uniji. Voditelji so sicer zgolj spomnili, da so članice komisijo pozvale tudi k pripravi mnenja o njunih prošnjah.

Ukrajina glede na izražena pričakovanja s tem izidom ne more biti zadovoljna. Nizozemski premier Rutte je tako kot ob prihodu tudi ob koncu prvega dne vrha izpostavil, da ni hitre poti v unijo. Prošnja je v procesu, ki bo terjal čas - mesece, leta.

V Ukrajini se borijo tudi številni prostovoljci, najemniški vojaki in skupine z vprašljivimi nameni

Nizozemska je sicer pred leti na referendumu zavrnila pridružitveni sporazum EU in Ukrajine. Ratifikacijo tega sporazuma na Nizozemskem je omogočil dogovor vrha EU decembra 2016 s ključnim zagotovilom, da sporazum ne vključuje nikakršne zaveze glede članstva Ukrajine v uniji.

EPA

Slovenski premier Janez Janša pa je ob koncu prvega dne vrha povedal, da so bili voditelji razdeljeni, in sicer da večina misli, da Ukrajina v vojni potrebuje močno politično sporočilo, da sodi v družino EU, drugi pa razpravljajo o postopkih.

Janša upa, da bo Ukrajina dobila status kandidatke, a poudarja, da je treba počakati na mnenje komisije. Ob tem je izpostavil, da so voditelji vendarle večinoma enotni ne le glede tega, da si Ukrajina zasluži evropsko perspektivo, saj je že evropska država, temveč tudi glede tega, da si zasluži prihodnost v EU.

EPA

Slovenski premier je sicer ob prihodu izpostavil predlog, naj se vrh EU zaveže, da ima Ukrajina zagotovljeno članstvo v uniji, kot so se voditelji zavezali leta 2003 v Solunu za države Zahodnega Balkana, ter da naj se ob tem zaveže tudi, da bodo storili vse, da se to zgodi čim prej. V sprejeti izjavi torej tega ni.

Voditelji so tako po prvem dnevu vrha le sprejeli kratko ločeno izjavo o Ukrajini, čeprav se je omenjala tudi možnost, da jo bodo združili z daljšo versajsko izjavo, ki jo bodo sprejeli po koncu dvodnevnega neformalnega zasedanja. Pogovore nadaljujejo danes ob 10. uri.

Strokovnjak za jedrsko energijo: "Vsak čas lahko pričakujemo zasedbo tretje nuklearke"

V versajski izjavi se bodo predvidoma zavezali k nadaljnjim odločnim korakom za povečanje evropske suverenosti s krepitvijo obrambnih zmogljivosti in zmanjšanjem energetske odvisnosti ter za oblikovanje novega modela rasti in naložb do leta 2030.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta