(FOTO) V napadu blizu Eifflovega stolpa v Parizu umrl nemški državljan, dva človeka ranjena

STA, Va
03.12.2023 10:08

Policija je aretirala 26-letnega francoskega državljana, ki je mimoidoče napadel z nožem in kladivom. Policistom naj bi bil dejal, da ne more več gledati, kako umirajo muslimani v Afganistanu in na palestinskih ozemljih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Protiteroristično tožilstvo je začelo preiskavo. Kot je povedal francoski notranji minister Gerald Darmanin, se je napad zgodil blizu Eifflovega stolpa v soboto malo pred 21. uro. Napadalec je z nožem do smrti zabodel 24-letnega Nemca, ki je bil na ulici s soprogo. Moški je nato napadel še dva človeka in enega od njiju s kladivom udaril v oko, je povedal minister. Ranjena sta bila francoski državljan, star okoli 60 let, ter tujec, o katerem niso izdali podrobnosti. Nihče od njiju ni v smrtni nevarnosti.

Francoski forezniki preiskujejo napad z nožem, ki se je zgodil 3. decembra 2023 v Parizu. Notranji minister Gerald Darmanin je sporočil, da je ena oseba umrla, dve pa sta bili poškodovani. napad se je zgodil v bližini Eifflovega stolpa. 
EPA
Reuters

Pariško državno tožilstvo je začelo preiskavo umora in poskusa umora v povezavi s terorističnim dejanjem in kriminalno teroristično zaroto, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Napadalec, francoski državljan iranskega rodu, oblastem znan po radikalnem islamizmu in duševnih težavah, je po navedbah virov v policiji ob napadu vzklikal "Alah je velik".

Policistom, ki so ga ustavili, naj bi bil dejal, da ne more več gledati, kako umirajo muslimani v Afganistanu in na palestinskih ozemljih, pa tudi, da je jezen zaradi dogajanja v Gazi, za katero je sokriva tudi Francija, je na novinarski konferenci povedal minister Darmanin.

EPA

Policijski in varnostni viri so za AFP potrdili, da je moški ob napadu na družbenih omrežjih objavil videoposnetek, v katerem je prevzel odgovornost za svoje dejanje. V njem omenja aktualne dogodke, vlado in umore nedolžnih muslimanov.

Reuters

Napadalca so že leta 2016 aretirali zaradi načrtovanja nasilnega dejanja v poslovnem okrožju La Defense zahodno od Pariza. Obsojen je bil na pet let zapora, po štirih letih prestane kazni pa so ga izpustili.

Francijo je v zadnjem desetletju pretreslo več terorističnih napadov, najhujši se je zgodil novembra 2015, ko je umrlo 130 ljudi. Odgovornost za napad je prevzela skrajna skupina Islamska država.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta