(FOTO) V tej hrvaški občini prodajajo hiše za 30 centov

M.R.
11.01.2024 15:41

Hrvaška občina Legrad je pet let prodajala nepremičnine za ceno ene kune, sedaj pa za 30 centov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Legrad
Robert Balen

S poceni nepremičninami in drugimi ukrepi popravljajo demografsko sliko v občini, kar se je izkazalo za dobro odločitev, zato bo v kratkem naprodaj še nekaj hiš.

Načelnik Ivan Sabolić je povedal, da gre za demografsko okrevanje občine. Po njegovih besedah je to dolgoročni cilj, saj je v tem idiličnem kraju ob Dravi umrljivost še vedno višja od rodnosti. Pa vendar so z ukrepi ta negativni trend nekoliko upočasnili, saj mlade družine ostajajo v Legradu, priseljujejo pa se tudi iz sosednjih županij. Prišla je celo družina iz Pulja, je povedal Sabolić.

(REPORTAŽA) Kraj, kjer si hišo lahko kupite že za 13 centov

Da se je vse skupaj obrnilo na boljše, dokazuje tudi dejstvo, da je v teku nadgradnja vrtca, ki naj bi ga še razširili. Sabolić še pravi, da za ceno, ki je nižja od cene žvečilnih gumijev, prodajajo tudi zazidljiva zemljišča, a je več zanimanja za hiše, ki so potrebne obnove.

Ivan Sabolić
Robert Balen

Pogoj za nakup nepremičnine je, da jo kupuje poročeni ali izvenzakonski par, mlajši od 45 let, da v preteklosti ni bil kaznovan in da nima rešenega stanovanjskega vprašanja. Dodatne točke prinese tudi, če se par ukvarja z deficitarnim poklicem in ima otroke. Do zdaj je 50 družin izkoristilo ugoden nakup hiše ali zemljišča in sofinanciranje pri obnovi hiše, zahvaljujoč temu ukrepu pa ima Legrad 120 novih stanovalcev. 

Sabolić napoveduje, da bo občina še naprej prodajala hiše po 30 centov. Trenutno je v igri nekaj hiš, ki bi lahko bile v prihodnosti naprodaj. "Verjamem, da bomo lahko v kratkem objavili razpis za prodajo nepremičnin, in upam, da tudi tokrat ne bo pomanjkanja zanimanja," je poudaril in pozval tudi druge hrvaške občine, naj s takšno politiko poskušajo popraviti demografsko sliko države.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta