(FOTO) Zbogom, Donald Trump

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
20.01.2021 05:00
Štiri zelo turbulentna leta ameriške in svetovne politike se z menjavo v Beli hiši iztekajo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko je bila videti kot božična fatamorgana.
Jonathan Ernst
epa
Trumpovi govori na shodih, ki jih je vztrajno prirejal vsa štiri leta, so bili zmeraj ognjeviti, a Američane so (raz)delili bolj kot kadarkoli po državljanski vojni. V zadnjem letu, ko je ZDA zadela epidemija covida-19, je veljalo, da Trumpovi podporniki tako kot njihov vzornik prezirajo vse zaščitne ukrepe, z nošenjem zaščitnih mask vred.
Reuters

Donald Trump, 45. predsednik Združenih držav Amerike, z današnjim dnem odhaja v politično zgodovino. Ali dokončno, se bo odločil sam, odločali bodo tudi senatorji v drugi ustavni obtožbi zoper njega, kjer mu lahko dosmrtno prepovejo opravljanje političnih funkcij na zvezni ravni, odločala bodo kazenska sodišča, saj tožilci aktivno zbirajo dokaze proti njemu zaradi suma storitve več kaznivih dejanj, in ne nazadnje bodo odločali upniki, ki jim mora prihodnje leto vrniti okoli 400 milijonov dolarjev, za katere jamči z osebnim premoženjem.

Kakorkoli že, verjetno se končuje eno najbolj turbulentnih obdobij v ameriški in svetovni politiki. Mnogi trdijo, da bo Trump zapisan v zgodovino kot najslabši ameriški predsednik vseh časov, gotovo pa odhaja z eno najnižjih podpor v zgodovini, le 34-odstotno. Za primerjavo: njegov predhodnik Barack Obama je imel ob slovesu 59-odstotno podporo, George Bush mlajši tako kot Trump 34-odstotno, Billa Clintona pa je ob slovesu podpiralo 66 odstotkov Američanov.

ZDA so v zadnjih štirih letih izstopile iz skoraj vseh bilateralnih in multilateralnih trgovinskih sporazumov, Trump pa je vztrajno zasledoval svojo agendo Najprej Amerika. Tako je leta 2018 zminiral tudi vrh skupine najmočnejših svetovnih gospodarskih držav G7 v Kanadi. Odvihral je s srečanja, ne da bi podpisal skupno izjavo.
Reuters
Eden redkih zunanjepolitičnih uspehov, s katerim se je Trump lahko hvalil, je bilo navezovanje stikov s Severno Korejo. S severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom sta se srečala trikrat, skupaj sta tudi prestopila mejo med Južno in Severno Korejo. Toda otoplitev odnosov med državama je bila kratkotrajna, pravega učinka pa ni bilo.
EPA
S svojim otročjim obnašanjem je Trump postal tarča posmeha, pa tudi besa protestnikov po vsem svetu. Znamenita je postala lutka balon predsednika v plenicah in z mobilnikom v roki, velika šest metrov, ki se je prvič pojavila leta 2018 med protestom ob prvem obisku ameriškega predsednika v Veliki Britaniji. Zdaj je balon našel svoj dom v Londonskem muzeju.
EPA
Ena glavnih Trumpovih obsesij je bila (iz)gradnja zidu na meji z Mehiko. Končalo se je daleč od njegovih obljub; zidu je okoli tisoč kilometrov, meja je trikrat daljša. Poleg tega so v času Trumpovega mandata večino zidu zgolj obnovili, novega pa zgradili le nekaj sto kilometrov. In še - Mehika kljub Trumpovim grožnjam in izsiljevanjem ni plačala niti dolarja.
Reuters
Podpisovanje izvršnih ukazov in zakonov je bilo Trumpovo priljubljeno opravilo - še zlasti, če je s tem izničil napore svojega predhodnika Baracka Obame. Toda zdravstveno zavarovanje za najrevnejše oziroma Obamacare ni doživelo velikih sprememb. To so preprečili kongresniki in senatorji. Je pa odstopil od pariškega podnebnega dogovora in iranskega jedrskega sporazuma.
EPA
Slovenci smo se zadnja leta čutili nekako tesno povezani z ZDA, saj je prva dama Melania doma iz Sevnice, četudi je to skrivala. Američanom očitno ni ostala v najlepšem spominu; pojavljala se je redko, govorila še manj. Resda je bivša manekenka postavljala modne smernice, toda tudi ona se poslavlja z rekordno nizko, komaj 47-odstotno podporo javnosti.
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta