Francija: Visoka zmaga skrajno desnega Nacionalnega zbora, Macron napovedal predčasne volitve

STA, J.K.
09.06.2024 20:33

Macronovo proevropsko zavezništvo strank na čelu z njegovim Preporodom je zasedlo drugo mesto s 15,2 odstotka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavje v taboru Nacionalnega zbora
EPA

Na evropskih volitvah v Franciji je prepričljivo zmagal skrajno desni Nacionalni zbor, ki se mu glede na volilne napovedi javnomnenjskih inštitutov obeta več kot 30 odstotkov glasov. Stranka naj bi osvojila še enkrat tolikšno podporo kot zavezništvo na čelu s stranko Preporod predsednika Emmanuela Macrona. V večernem nagovoru je naznanil skorajšnji podpis sklica novih volitev, ki bodo v prvem krogu potekale 30. junija, v drugem pa 7. julija. Kot je dejal, je šlo za težko odločitev, a meni, da država potrebuje jasno večino. Dejal je še, da gre za izid, ki ni dober za stranke, ki branijo Evropo.

Nacionalnemu zboru pod vodstvom Jordana Bardelle, ki je bil tudi vodilni kandidat stranke, inštituta Ifop in Ipsos napovedujta med 31,5 in 32,4 odstotka glasov. Macronovo proevropsko zavezništvo strank na čelu z njegovim Preporodom in vodilno kandidatko Valerie Hayer je zasedlo drugo mesto s 15,2 odstotka, socialisti pa tretje - volivci naj bi jim namenili okrog 14 odstotkov glasov podpore.

Predsednik Nacionalnega zbora Jordan Bardella je tudi vodilni kandidat stranke na evropskih volitvah, 
Reuters
Macron je na evropskih volitvah doživel drugi poraz. 
Reuters

Gre za poraz za predsednika države, ki ga je sicer Nacionalni zbor premagal že na evropskih volitvah leta 2019, a so tokrat prednost še okrepili in prejeli skoraj še enkrat toliko glasov kot Macronov sredinski tabor. Macron bo sicer še danes nagovoril Francoze, Bardella pa ga je v prvem odzivu pozval, naj razpiše predčasne parlamentarne volitve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta