Guverner Donecka: Rusi ne spreminjajo taktike. Videli smo že, kaj se je zgodilo v Mariupolu in Severodonecku ...

STA, Va, tuje agencije
27.06.2022 09:43

Ruska vojska je okrepila ofenzivo v vzhodnih regijah, napada tudi z raketami. Zelenski s sporočilom za Belorusijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Harkov
EPA

Ukrajinske sile se še naprej borijo, da bi zaustavile rusko ofenzivo v mestu Lisičansk, zadnjem oporišču Kijeva v vzhodni regiji Lugansk, je v nedeljo zvečer sporočilo ukrajinsko vojaško poveljstvo. Hkrati je opozorilo, da ruske enote stopnjujejo pritisk tudi na območju Slovjanska v sosednji regiji Doneck.

Napredovanje ruskih sil, oklepnih vozil in artilerije v smeri Slovjanska je potrdil guverner Donecka Pavlo Kirilenko. Po njegovih besedah naj bi se ruske sile približevale ukrajinskim obrambnim linijam, da bi za bombardiranje mesta poleg vojaških letal in raket lahko uporabile tudi svojo artilerijo. "Rusi ne spreminjajo svoje taktike. Videli smo že, kaj se je zgodilo v Mariupolu in Severodonecku, zato se v Slovjansku pripravljamo na vse možne scenarije," je dodal.

Reuters

Rusija je poleg okrepljene ofenzive v vzhodnih regijah izstrelila tudi številne rakete na več ukrajinskih regij, in sicer Lvov, Mikolajiv, Žitomir, Černigiv in Hmelnicki. Raketni napad je bil tudi v regiji Odesa na jugu Ukrajine, ki je terjal šest žrtev, je sporočilo južno poveljstvo ukrajinske vojske. Ni še jasno, ali so tamkajšnje oblasti poročale o številu ranjenih ali mrtvih. "Napad na stanovanjsko območje civilnega naselja je uničil več stanovanjskih in gospodarskih poslopij na približno 500 kvadratnih metrih," je dodalo poveljstvo. Gasilci še vedno bijejo bitko s požarom.

Nebo nad Kijevom 
Reuters
Kijev 
EPA

Ruske rakete so v nedeljo zadele stanovanjsko hišo in otroški vrtec v Kijevu. V napadu je umrla ena oseba, šest pa jih je bilo ranjenih, so sporočile mestne oblasti. Nekatere raketne napade je potrdilo tudi rusko obrambno ministrstvo, pri čemer je tiskovni predstavnik ministrstva Igor Konašenkov povedal, da so bili tarča napadov centri za vojaško usposabljanje v regijah Černigiv, Žitomir in Lvov. "Zaradi tega napada sta motorizirani 65. in 66. pehotni brigadi ter 46. zračna brigada ukrajinskih oboroženih sil popolnoma izgubile svoje bojne zmogljivosti," je še povedal Konašenkov.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je na twitterju pozval vrh G7, ki v teh dneh zaseda na Bavarskem, k sprejemu dodatnih sankcij proti Rusiji in k pomoči Ukrajini, zlasti pri dobavi težkega orožja. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je medtem prebivalce Belorusije pozval, naj se ne pustijo potegniti v vojno proti Ukrajini. "Kremelj je že odločil vse namesto vas. Toda vi niste sužnji, ni vam treba umreti," je dejal.

Njegov poziv prihaja po tem, ko je Kijev poročal, da so bile nekatere od ruskih raket izstreljene tudi iz ozemlja Belorusije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta