Hrvaška že začela izdajati EU-covidski "potni list", prvi dan 33 tisoč prosilcem. "Vsi s potrdili lahko vstopijo," vabi minister

VČ, STA
01.06.2021 14:38
V celotni Evropski uniji bodo digitalna covidna potrdila predvidoma uveljavili s 1. julijem, je pa Evropska komisija članicam, ki so izpolnile tehnične pogoje, odobrila izdajanje že s 1. junijem, tudi Hrvaški.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hrvaški se zaradi poletja mudi. 
Profimedia

Že v ponedeljek so v Zagrebu najavili, da bo, na pragu turistične sezone, Hrvaška s 1. junijem pripravljena na izdajanje digitalnih covidnih potrdil, ki bodo hrvaškim državljanom olajšala gibanje prek hrvaških mejnih prehodov in mejnih prehodov tistih držav, s katerimi bodo dosegli dvostranske dogovore o čezmejnem prometu oziroma t. i. potovalnih mehurčkih.

V celotni Evropski uniji bodo digitalna covidna potrdila predvidoma uveljavili s 1. julijem, je pa Evropska komisija članicam, ki so izpolnile tehnične pogoje, odobrila izdajanje že s 1. junijem, tudi Hrvaški, ki je bila vključena v pilotni projekt EU za izdelavo digitalnih covidnih potrdil ter je med prvimi članicami EU povezala nacionalni sistem izdajanja digitalnih covidnih potrdil s sistemom EU. Hrvaški policisti na mejnih prehodih so opremljeni s čitalniki kod QR za preverjanje digitalnih covidnih potrdil potnikov iz drugih držav EU.

"Danes smo jih začeli izdajati," je potrdil hrvaški minister za notranje zadeve in podpredsednik vlade Davor Božinović. Prvi dan je bilo na Hrvaškem izdanih 33 tisoč teh "potnih listov". Pogoj za cepljene je, da je minilo najmanj 22 dni od prve doze cepiva. 

"Ob Hrvaški so že danes pripravljene Nemčija, Italija, Danska," je naštel minister. Po Božinovićevih podatkih je do zdaj 13 članic EU pristopilo k temu EU-potrdilu. Vstop v državo pa je še vedno suverena odločitev vsake članice posebej, je pojasnil. Po njegovih besedah uvaja "pravilo 22 dni" od prvega cepljenja tudi Avstrija.

"Vstop v druge države je odvisen od teh držav. Vsi s potrdili lahko vstopijo na Hrvaško," je povedal Božinović in najavil demonstracijski prikaz nove prakse na meji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta